Cel puțin 5 oameni au murit în Gaza, după ce pachetele cu ajutoare aruncate din avioane au căzut peste ei

Data publicării:
ajutoare gaza
SUA și alte țări au parașutat din avioane ajutor umanitar în Gaza. Sursa foto: Profimedia Images

Cel puțin cinci persoane au murit și alte 10 au fost rănite după ce pachetele cu ajutoare aruncate din avioane au căzut peste oameni în tabăra Al Shati din vestul orașului Gaza, potrivit CNN.

Khader Al Zaanoun a declarat pentru CNN că a asistat vineri la scena terifiantă când pachetele de ajutor au căzut din avioane peste oamenii aflați în tabăra de refugiați Al Shati, dar nu poate confirma ce țară este responsabilă de incident.

Muhammad Al-Sheikh, șeful departamentului de îngrijiri de urgență la Complexul medical Al Shifa din orașul Gaza, a confirmat că cinci persoane au fost ucise în incident.

Unii dintre cei răniți și transferați la Al Shifa sunt în stare gravă, potrivit Al-Sheikh.

Într-un videoclip obținut vineri de CNN, se vede cum pachetele cu ajutoare cad cu mare viteză în direcția unei clădiri rezidențiale din vestul Gazei după ce un palet se desprinde defectuos de parașută. Pe măsură ce paletul care ar fi trebuit să fixeze pachetele cu ajutoare se îndreaptă spre sol, sacii cădeau liber într-o ploaie de resturi, iar mai târziu se vede și se aude cum se lovesc de sol cu bufnituri puternice.

În timp ce majoritatea celorlalte parașute par să se fi desfășurat corect, paleții cad cu o viteză potențial periculoasă, ceea ce ar fi putut face dificil pentru oricine să fugă din calea lor când au aterizat pe sol.

Într-un incident separat de joi, imaginile obținute de CNN arată zeci de parașute care transportau pachete cum sunt lansate dintr-un avion.

Videoclipul a fost filmat într-o zonă numită Al-Suddaniya, în apropierea orașului Beit Lahia, din nord. Oamenii pot fi auziți țipând în timp ce parașutele se apropie de pământ.

SUA și alte țări au aruncat ajutor umanitar în Gaza pe fondul avertismentelor Națiunilor Unite că sute de mii din enclava asediată sunt în pragul foametei.

Prima lansare a SUA a avut loc sâmbătă, care au livrat 38.000 de porții de alimente de-a lungul coastei Gaza într-o operațiune combinată cu Iordania.

După ce planurile au fost anunțate de președintele american Joe Biden vinerea trecută, agențiile de ajutor le-au criticat ca fiind ineficiente, având în vedere amploarea nevoii din Gaza.

Richard Gowan, directorul ONU al International Crisis Group, a declarat: „Lucrătorii umanitari se plâng întotdeauna că parașutările sunt oportunități bune de fotografiere, dar o modalitate proastă de a oferi ajutor”.

Un jurnalist din nordul Gazei a declarat pentru CNN că palestinienii din nordul Gazei se luptă să folosească ajutorul recent lansat de SUA și Iordania, deoarece nu include provizii esențiale de alimente.

Abdel Qader Al Sabbah a declarat pentru CNN că ajutoarele de acest tip sunt „inutile”, cerând articole care pot fi depozitate și utilizate pe parcursul mai multor zile, mai degrabă decât porții individuale cu mâncare care să fie consumate în ziua respectivă.

„Ești norocos dacă obții măcar aceste mese… Dar eu nici măcar nu mă obosesc să caut aceste pachete de ajutor pentru că oamenii se ceartă mereu pentru ele”, a spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri