Cele mai periculoase boli infecţioase din ultimii ani. Pentru una nu s-a găsit până acum tratament

Data publicării:
eprubeta cu sange
Analize de sange. Foto: GettyImages

Coronavirusul nu este primul virus misterios cu care se confruntă omenirea în ultimele două decenii.

Ultimele știri aduc aminte de epidemia SARS, care a infectat aproximativ 8.000 de oameni la nivel global.

SARS este fără îndoială una dintre cele mai periculoase boli infecţioase din ultimii ani, a cărei evoluţie este de regulă letală.

Epidemia SARS a fost declanșată în 2002 în provincia Guangdong din sudul Chinei. A fost inițial mușamalizată de autorități. Potrivit OMS, la nivel mondial aproximativ 8000 de oameni au fost infectaţi cu acest virus şi peste 900 au decedat. Virusul s-a răpândit în 30 de ţări. Răspândirea Sindromului Acut Respirator Sever a fost considerată drept încheiată în vara anului 2003.

Virusul MERS a fost depistat în 2012. Boala se manifestă în prima fază prin simptome asemănătoare gripei - tuse, febră şi dificultăţi respiratorii. Într-o a doua fază se ajunge la pneumonie. Între 2012 - 2015, virusul a infectat peste 1227 de persoane și a luat viața a 449 de oameni. Virusul este răpândit mai ales în Peninsula Arabă, de aceea poartă numele de Sindrom respirator din Orientul Mijlociu. Nici până astăzi nu există un tratament contra acestei afecţiuni pulmonare.

Boala virală EBOLA a fost cea mai amplă epidemie între 2013 - 2016. Rata de fatalitate a acesteia poate ajunge chiar până la 90 la sută. Primele focare au avut loc în sate îndepărtate din Africa Centrală, în apropierea pădurilor tropicale. Focarul din 2013-2016 a fost cel mai mare și mai complex focar de Ebola de la descoperirea virusului pentru prima dată în 1976.

A adus peste 11.000 de morți şi peste 28.600 de persoane au fost infectate. Virusul este transmis oamenilor de la animale sălbatice.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri