Cetățenii SUA nu vor mai putea intra în Uniunea Europeană doar cu pașaportul. UE instituie un program similar Visa Waiver

Data actualizării: Data publicării:
imagine de ansamblu pasageri în drum spre porțile de îmbarcare la aeroportul Leonardo da Vinci din Roma, Italia.
Cetățenii non-UE care pot intra în spațiul european fără viză trebuie să completeze obligatoriu un formular și să plătească o taxă. Foto: Profimedia Images

Cetățenii americani care vor dori să călătorească în țările UE din spațiul Schengen nu o vor mai putea face doar pe baza pașaportului, ci vor fi nevoiți să se înscrie în viitorul Sistem European de Informații și Autorizare privind Călătoriile (ETIAS - European Travel Information and Authorization System) și să plătească o taxă. Doar după parcurgerea acestei etape birocratice, cetățenii SUA vor putea obține autorizația de călătorie în spațiul european. Prevederea va intra în vigoare în luna mai 2023, dată de la care americanii își pierd privilegiul de a călători liber în Europa fără restricții și fără a plăti vreo taxă, informează CNN.

UE a anunțat lansarea ETIAS, noul sistem de informații și de autorizare privind călătoriile în spațiul european și care se se va aplica cetățenilor din statele non-UE care pot intra în spațiul european fără viză, dar care vor trebui să obțină o autorizație de călătorie în prealabil, prin intermediul unei cereri online.

Astfel, cetățenii străini care pot intra în UE fără viză vor trebui să completeze în plus niște date pe un site dedicat și să plătească o taxă de 7 euro.

Autorizarea ETIAS va reprezenta o condiție obligatorie pentru admiterea în spațiul Schengen a cetățenilor non-UE, chiar dacă aceștia nu au nevoie de viză.

„Trebuie să știm cine ne trece frontierele externe”

Practic, ETIAS este un sistem similar cu Visa Waiver din SUA și se va aplica, pe lângă americani, cetăţenilor din peste 60 de ţări (Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA etc.) care sunt scutiţi de viză pentru sejururile scurte în UE.

Lista completă a țărilor ai căror cetățeni vor trebui să completeze formularul ETIAS poate fi consultată aici.

„Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate”, a subliniat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

„Cel puţin 30 de milioane de persoane se deplasează în fiecare an în UE fără viză, şi nu ştim mare lucru despre ele. ETIAS va acoperi acest gol pentru că va cere un «background check» (verificare a istoricului - n.r.)”,conform eurodeputatului Jeroen Lenaers, raportor în acest dosar.

Informațiile din cererile ETIAS vor fi prelucrate cu bazele de datele ale UE și ale Interpolului

Astfel, conform reprezentanților UE, introducerea ETIAS are drept scop îmbunătățirea securității interne și prevenirea imigrației ilegale, protejarea sănătății publice și reducerea întârzierilor la frontieră prin identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc în unul dintre aceste domenii, înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe.

Informațiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE și ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizația de călătorie. Dacă nu sunt identificate rezultate pozitive sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizația de călătorie va fi eliberată în mod automat și rapid. Se estimează că acesta va fi cazul pentru majoritatea cererilor. În cazul în care există un rezultat pozitiv sau un element care necesită analiză, cererea va fi prelucrată manual de către autoritățile competente.

Autorizația de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii, oricare dintre acestea survine mai întâi.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri