China amenință Taiwanul după alegerile prezidențiale: Orice pas către independență va fi „sever pedepsit”

Data publicării:
wang Yi
Wang Yi (foto) a spus în cadrul unei conferinţe de presă că Taiwan nu a fost niciodată o țară. Sursa foto: Profimedia Images

Orice pas către independenţa Taiwanului va fi "sever pedepsit", a avertizat duminică şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, după ce alegătorii taiwanezi l-au ales preşedinte pe candidatul pro-suveranitate Lai Ching-te, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Alegătorii din insula autonomă, revendicată de China, au ignorat avertismentele Beijingului acordând o victorie largă acestui candidat, descris de Partidul Comunist Chinez drept un separatist periculos.

Beijingul, care nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub administraţia sa, a reacţionat la victoria lui Lai Ching-te afirmând că aceasta nu va schimba nimic în "tendinţa inevitabilă spre reunificarea Chinei".

"Dacă cineva de pe insula Taiwan intenţionează să se îndrepte spre independenţă, ei (...) vor încerca să împartă teritoriul chinez şi cu siguranţă vor fi aspru pedepsiţi de Istorie şi lege", a declarat Wang Yi în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său egiptean Sameh Shoukry, la Cairo.

"Este un impas", a adăugat el.

Potrivit şefului diplomaţiei chineze, "indiferent de rezultatele alegerilor, ei nu pot schimba faptul fundamental că nu există decât o singură Chină şi că Taiwanul face parte din ea".

"Taiwanul nu a fost niciodată o ţară. Nu a fost în trecut şi cu siguranţă nu va fi în viitor", a spus el.

Eforturile în această direcţie "ameninţă serios bunăstarea compatrioţilor taiwanezi, dăunează grav intereselor fundamentale ale naţiunii chineze şi subminează grav pacea şi stabilitatea în regiunea strâmtorii Taiwan", a avertizat Wang Yi.

Taiwanul a cerut duminică Chinei "să respecte rezultatele alegerilor prezidenţiale" câştigate în ajun de Lai Ching-te, care a promis că va proteja insula de "ameninţările şi intimidarea" venite din partea Beijingului.

Preşedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te (64 de ani), reprezentantul Partidului Democrat Progresist (DPP), a promis sâmbătă, în faţa susţinătorilor săi, să protejeze insula de ''ameninţările şi intimidările din partea Chinei'', după ce Beijingul a transmis după scrutinul prezidenţial şi parlamentar desfăşurat sâmbătă că reunificarea este inevitabilă.

După o campanie marcată de o puternică presiune diplomatică şi militară din partea Chinei, Lai a câştigat alegerile prezidenţiale organizate într-un singur tur de scrutin cu 40,1% din voturi şi va prelua mandatul pe 20 mai.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri