China face apel la calm, după ce Putin a anunțat că pune în alertă forțele nucleare, dar nu vrea să impună sancțiuni Rusiei

Data publicării:
purtătorul de cuvânt al MAE chinez Wang Wenbin
Purtătorul de cuvânt al MAE chinez Wang Wenbin. Foto: Profimedia

China a făcut un apel la toate părţile implicate în conflictul din Ucraina să-şi menţină calmul şi să evite noi escaladări, a spus purtătorul de cuvânt al MAE chinez Wang Wenbin, după după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat plasarea în alertă a forţei de descurajare nucleară.

Oficialul chinez mai spus că Beijingul consideră că trebuie luate în serios preocupările legitime legate de securitate ale tuturor ţărilor, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Wang Wenbin a repetat de asemenea că ţara sa se opune recurgerii la ceea ce a numit „sancţiuni ilegale şi unilaterale”, după ce statele occidentale au convenit să excludă unele bănci ruseşti din sistemul internaţional de transfer SWIFT şi să blocheze rezervele internaționale ale Băncii Centrale a Rusiei.

Duminică, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a precizat că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucât nu toate se află în state occidentale, UE neputând bloca, de exemplu, rezervele din China.

Într-o convorbire, sâmbătă, cu şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, ministrul de externe chinez Wang Yi a precizat că ţara sa este împotriva sancţiunilor internaţionale care nu au fundament în dreptul internaţional, potrivit unui comunicat oficial publicat duminică. Sancţiunile nu rezolvă probleme, ci doar creează altele noi, a susținut Wang.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri