China se plânge de afirmațiile „total iresponsabile” ale lui Biden despre Xi Jinping

Data publicării:
colaj fotografii cu Xi Jinping și Joe Biden
Dictatorul chinez, Xi Jinping, și președintele american, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Diplomația chineză a transmis că afirmațiile lui Joe Biden, făcute în cadrul interviului pentru PBS de miercuri, sunt „total iresponsabile” și că „încalcă regulile de bază ale protocolului diplomatic”. Joe Biden a spus că dictatorul chinez, Xi Jinping, se confruntă cu „probleme enorme”, mai ales în plan economic.

„Aceste remarci sunt total iresponsabile şi încalcă regulile de bază ale etichetei diplomatice”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de externe. „China îşi exprimă nemulţumirea profundă şi ferma sa opoziţie”, a afirmat ea în conferinţa de presă regulată.

„Găsiţi-mi un singur lider mondial dispus să facă schimb de locuri cu Xi Jinping... Eu nu găsesc niciunul”, a spus preşedintele Biden într-un interviu acordat canalului public american.

„Acest om are probleme enorme, în special o economie care nu funcţionează foarte bine”, a apreciat el, adăugând că liderul chinez are, totuşi, „mult potenţial”.

Menţionând că sprijinul chinezilor pentru Rusia a fost relativ discret, Joe Biden a subliniat că, contrar a ceea ce „toţi au presupus” la începutul invaziei rusești împotriva Ucrainei, China nu s-a angajat „pe deplin” faţă de Rusia.

O rezervă, potrivit lui, este legată de dorinţa lui Xi Jinping de a nu avea aceeaşi soartă ca Rusia, care a fost supusă unor sancţiuni economice dure din partea Occidentului.

„L-am sunat în această vară pentru a-i spune: «Nu este o ameninţare, ci doar o observaţie: priviţi la ceea ce a ajuns Rusia»” a mai spus președintele american.

Președintele american s-a întâlnit cu Xi Jinping, personal, pentru prima oară în mandatul său de preşedinte în noiembrie, anul trecut, în cadrul summitului G20 la Bali, în Indonezia, dar cei doi au discutat telefonic sau prin videoconferinţă de cinci ori.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a anulat, săptămâna trecută, o vizită prevăzută la Beijing, după intrarea în spaţiul aerian al Statelor Unite a unui balon chinezesc, care a fost doborât de armata americană.

Citiți și: SUA: Balonul chinezesc făcea parte dintr-o flotă globală care spionează pe cinci continente

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri