Foto China și-a lansat cel de-al treilea portavion. Este cel mai modern din flota sa, dar rămâne în urma portavioanelor americane

Data actualizării: Data publicării:
China și-a lansat vineri al treilea portavion - și cel mai avansat din flota sa
China și-a lansat vineri al treilea portavion - și cel mai avansat din flota sa. Foto: Profimedia

China și-a lansat vineri al treilea portavion - și cel mai avansat din flota sa - la șantierul naval Jiangnan din Shanghai, a aunțat agenția de stat Xinhua, citată de CNN. Botezată „Fujian”, nava este primul portavion proiectat și construit cu totul în China, potrivit Xinhua.

Sistemul său de catapultare asistată este un pas important înainte față de sistemul mai vechi de lansare folosit pe portavioanele Liaoning și Shandong, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington.

Noul sistem de catapultă, similar cu cele folosite de portavioanele americane, va permite Chinei să lanseze o gamă mai largă de avioane de pe Fujian, mai rapid și cu mai multă muniție.

Matthew Funaiole, membru al Proiectului China al CSIS, spune că noua navă este „un important pas înainte”.

„Sun foarte hotărâți să construiască un program de portavioane și continuă să-și depășească limitele”, a adăugat el.

China își numește portavioanele după provinciile de coastă – Liaoning se află în nord-est și Shandong este situată în est. Provincia Fujian, din sud-est, este cea mai apropiată de Taiwan, separată de o strâmtoare care are mai puțin de 130 de kilometri lățime în punctul său cel mai îngust.

CHINA SHANGHAI AIRCRAFT CARRIER LAUNCH (CN)
China și-a lansat vineri al treilea portavion - și cel mai avansat din flota sa. Foto: Profimedia

Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, pretinde suveranitatea asupra Taiwanului, în ciuda faptului că nu l-a guvernat niciodată. Liderul chinez Xi Jinping a spus în repetate rânduri că „reunificarea” dintre China și Taiwan este inevitabilă și nu a exclus utilizarea forței.

China deține acum cea mai mare forță navală din lume, iar portavioanele sunt nucleul flotei oricărei mari puteri. Navele masive sunt în esență o bază aeriană mobilă, permițând desfășurarea rapidă și pe termen lung a aeronavelor și a armamentului într-un teatru de luptă.

Primul portavion al Chinei, Liaoning, era o navă neterminată din epoca sovietică pe care Beijingul a cumpărat-o de la Ucraina în 1998. A fost modernizată și pusă în funcțiune în 2012.

Armata chineză a folosit cunoștințele tehnologice pe care le-a dobândit de la acea navă pentru a construi un al doilea portavion, Shandong, care a intrat în serviciu în decembrie 2019.

Atât Liaoning, cât și Shandong s-au bazat pe tehnologie sovietică învechită. Au folosit sistemul clasic de lansare, în care avioanele decolau pur și simplu de pe o rampă ușoară, în timp ce portavioanele americane folosesc un sistem de catapultă mai avansat pentru a-și lansa aeronavele.

Avioanele lansate cu catapulte pot ajunge în aer mai repede și cu cantități mai mari de combustibil și muniție, oferindu-le un avantaj față de avioanele lansate prin sistemul mai vechi, care se bazează pe propria putere la decolare.

portavion chinez fujian 3 profimedia
China și-a lansat vineri al treilea portavion - și cel mai avansat din flota sa. Foto: Profimedia

Cu toate acestea, în ciuda sistemului avansat de lansare, Funaiole a spus că există semnale că portavionul chinez rămâne în urmă față de portavioanele americane care au mai multe catapulte, o cale de rulare mai mare și mai multe lifturi pentru a permite desfășurarea mai rapidă a aeronavelor.

Toate portavioanele americane au, de asemenea,  propulsie nucleară, în timp ce Fujian se crede că funcționează cu propulsie convențională cu abur, despre care Funaiole a spus că i-ar limita raza de acțiune.

„Dar acesta poate fi un factor mai puțin important pentru China în acest moment, deoarece multe dintre interesele sale sunt în mările apropiate”, a spus el.

După lansare, Fujian va trebui testat și echipat complet înainte de a fi apt pentru operațiuni și a intra oficial în serviciu.

Inițial, Departamentul american al Apărării estimase că portavionul va fi gata pentru serviciul activ până în 2023, dar acum a extins acest termen până în 2024.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri