China vrea să „recalibreze” relația cu SUA, dar și să o „consolideze” pe cea cu Rusia în 2023

Data publicării:
Wang Yi gesticulează de la un birou
Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a declarat, marți, care vor fi prioritățile sale în 2023. El spune că intenționează să îmbunătățească relațiile Chinei și cu Statele Unite, dar și cu Rusia, în ciuda animozității crescute între Kremlin și Occident după invazia lui Putin în Ucraina. Oficialul chinez spune că „se va strădui să recalibreze” relațiile dintre China și SUA, în timp ce „va consolida încrederea și cooperarea” cu Rusia.

Cu ocazia unui simpozion online desfăşurat în ultima săptămână a lunii decembrie, Wang a spus că China caută ca relaţiile cu SUA să revină „pe drumul cel bun”, precum şi „să promoveze o creştere solidă şi constantă” a legăturilor cu Europa.

Relaţiile dintre China şi SUA au început să se deterioreze în 2018, când preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, a început un război comercial cu China care ulterior s-a extins în domenii precum tehnologia şi diplomaţia. În vară, vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a exacerbat tensiunile dintre cele două mari puteri.

Totuşi, în noiembrie, pe marginea summitului G20, a ţărilor cu economiile cele mai dezvoltate şi a statelor emergente, desfăşurat în insula indoneziană Bali, preşedintele american, Joe Biden, şi dictatorul chinez, Xi Jinping, au fost protagoniştii unei apropieri, în încercarea de a evita ca tensiunile dintre ei să se transforme într-o confruntare armată.

Totodată, în februarie, cu puţin timp înaintea invaziei rusești din Ucraina, liderii Rusiei şi Chinei au proclamat la Beijing „prietenia fără limite” dintre cele două țări.

De la începutul războiului din Ucraina, China a menţinut o postură ambiguă în timpul căreia a cerut respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, inclusiv a Ucrainei, şi atenţie pentru „preocupările legitime ale tuturor ţărilor”, referindu-se la Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri