Ciocniri violente între poliție și protestatarii nepalezi care cer reinstaurarea monarhiei

Data publicării:
protestatari care se bat cu polițiști în nepal, kathmandu
Aproximativ 10 protestatari au fost răniți în lupte corp la corp, doi dintre ei grav. Sursa foto: Profimedia Images

Poliția din Nepal a folosit, joi, bastoane, gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a împrăștia mii de protestatari care cer restaurarea monarhiei abolite în urmă cu 15 ani. Oamenii care cer în stradă ca sistemul republican să fie abolit s-au luat la bătaie cu forțele de ordine, încercând să treacă de o baricadă a polițiștilor de la periferia capitalei Kathmandu, transmite Reuters.

Protestatarii din „Campania cetățenilor” spun că guvernele în vigoare, de când monarhia a fost abandonată, ca parte a unui acord care pune capăt unei insurgențe maoiste, nu și-au respectat angajamentele de a dezvolta una dintre cele mai sărace țări din lume.

Protestatarii au încercat să demonteze o baricadă de poliție de la periferia orașului Kathmandu și să mărșăluiască în centrul capitalei, ceea ce a determinat poliția să intervină și să împrăștie mulțimea, au spus martorii.

Pro-Monarch protesters clash with Police in Nepal - 23 Nov 2023
Protestatarii nepalezi fug din calea gazelor lacrimogene aruncate de polițiști. Sursa foto: Profimedia Images

„Poliția a încercat doar să stăpânească o mulțime uriașă de protestatari anarhiști”, a spus Jitendra Basnet, înalt oficial al administrației orașului Kathmandu, în a cărui zonă centrală sunt interzise protestele publice.

Unii polițiști au fost răniți de pietrele aruncate de protestatari, a spus Basnet.

Pro-Monarch protesters clash with Police in Nepal - 23 Nov 2023
Protestatarii au aruncat înapoi în polițiști cu gaze lacrimogene. Sursa foto: Profimedia Images

Durga Prasai, coordonatorul „Campaniei Cetățenilor”, a declarat că aproximativ 10 protestatari au fost răniți în lupte corp la corp, doi dintre ei grav.

„Vrem ca sistemul republican să fie abolit și monarhia să fie restaurată”, a spus el, jurând că va continua să acționeze pentru acest obiectiv și chemând vineri la o grevă generală în Kathmandu, unde locuiesc aproximativ patru milioane de oameni.

Pro-Monarch protesters clash with Police in Nepal - 23 Nov 2023
Mii de nepalezi au ieșit în stradă. Sursa foto: Profimedia Images

O adunare special aleasă a abolit monarhia veche de 239 de ani în 2008, conform unui acord care a pus capăt unei insurgențe maoiste, care a ucis 17.000 de oameni între 1996 și 2006 și a înființat o republică federală.

Dar instabilitatea politică a afectat Nepalul de la sfârşitul monarhiei, cu peste 10 schimbări de guvern, împiedicând dezvoltarea economică şi forţând milioane de tineri să caute de lucru, în special în Malaezia, Coreea de Sud şi Orientul Mijlociu.

Fostul șef rebel maoist Pushpa Kamal Dahal, care încă poartă numele său de război Prachanda („Fiorosul”), este acum prim-ministru al Nepalului și conduce Congresul într-o coaliție cu partidul centrist din Nepal.

Gyanendra, ultimul rege al țării montane din Himalaya, cuprins între India și China, trăiește ca un om de rând cu familia sa în Kathmandu.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri