Coaliția anti-ISIS din Irak și-a suspendat activitatea. Țările aliate se concentrează pe apărarea în fața atacurilor posibile

Data publicării:
U.S. Military Trains Iraqi Army
FOTO: John Moore/Getty Images

Coaliţia internaţională care se lupta cu ISIS şi-a suspendat operaţiunile împotriva grupului terorist pentru ca forţele sale să se poată concentra pe protejarea militarilor staţionaţi la bazele militare din zonă, în urma tensiunilor crescânde după asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani, relatează The Guardian.

Anunţul a venit la puţin timp după ce parlament irakian a votat o moţiune care prevede expulzarea trupele americane din ţară. Într-un comunicat, coaliţia condusă de Statele Unite afirma că este hotărâtă să îşi protejeze bazele după ce grupuri şi miliţii pro-iraniene au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra lor.

Aceste evenimente ne-au limitat capacitatea de a continua antrenamentele cu partenerii noştri şi de a le susţine operaţiunile împotriva ISIS. Prin urmare, am hotărât să întrerupem aceste activităţi”, au declarat reprezentanţii coaliţiei.

Au existat mai multe avertizări în legătură cu faptul că asasinarea lui Soleimani ar putea compromite stadiile finale ale luptei împotriva Statului Islamic, forţat să se retragă în faţă forţelor din Irak şi Siria cu ajutorul forţelor aeriene ale coaliţiei.

În Irak sunt dislocați peste 5.000 de militari americani în cadrul Coaliției internaționale anti-ISIS, coaliție din care mai fac parte militari din alte state aliate ale SUA. România nu contribuie cu forțe armate la această operațiune internațională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri