Comisia Europeană anunță că va distribui 20 de milioane de teste rapide Covid către statele membre

Data actualizării: Data publicării:
teste coronavirus
Testare Covid. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană a început procesul de reglementare al felului în care vor fi folosite testele antigenice rapide pentru detectarea coronavirusului și a anunțat că va asigura 20 de milioane de astfel de teste pentru statele membre.

Comisia anunță că a semnat un contract-cadru cu Abott și Roche pentru achiziționarea a 20 de milioane de teste antigenice rapide în valoarea de până la 100 de milioane de euro. Achiziția va fi finanțată prin Instrumentul pentru sprijin de urgență.

Testele urmează să fie puse la dispoziția statelor membre la începutul anului viitor, ca parte a strategiei europene de testare în pandemia de coronavirus.

„Ca urmare a concluziilor Consiliului din 11 decembrie, Comisia a adoptat astăzi o propunere de recomandare a Consiliului privind un cadru comun pentru utilizarea, validarea și recunoașterea reciprocă a testelor antigenice rapide. De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, testarea în scop de diagnosticare a evoluat rapid, dovedindu-și rolul central pe care îl are în limitarea extinderii pandemiei. Recomandările formulate de Comisie vor asigura utilizarea uniformă, validarea și recunoașterea testelor antigenice rapide în UE”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

„Testele antigenice rapide ne oferă viteză, fiabilitate și capacitatea de a răspunde rapid pentru izolarea cazurilor de COVID. Acest lucru este esențial pentru încetinirea propagării pandemiei. Testarea va rămâne fundamentală în lunile următoare, chiar dacă ne propunem să începem vaccinarea în UE din 27 decembrie.

Trebuie să ne extindem capacitatea de testare în paralel ca să putem menține virusul sub control. Pentru a contribui la aceste eforturi, am semnat astăzi un contract care vine în sprijinul statelor membre cu peste 20 de milioane de teste rapide”, a declarat comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

Anterior, în cadrul reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie, liderii statelor UE au adoptat concluzii în ce privește pandemia de coronavirus. În urma acestora, Comisia Europeană prezintă propunerea de recomandare privind cadrul comun de testare cu ajutorul testelor antigenice rapide și pentru recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor.

Comisia precizează, însă că cea mai fiabilă metodă de testare este testul PCR, însă utilizarea intensă a acestora a dus la penurie, iar costurile sale relativ ridicat și timpul lung pentru prelucrarea testelor fac necesară utilizarea complementară a testelor antigenice rapide pentru a „consolida și mai mult capacitatea generală de testare a statelor, în special deoarece testarea rămâne un pilon esențial pentru controlul și atenuarea actualei pandemii de Covid-19”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
Cristina Cioran, prima reacție după ce Alex Dobrescu a anunțat că e însărcinată din nou cu copilul lui: „Nu...
Pro FM
Katy Perry: „Ea este cea mai bună cântăreață a generației noastre”. Cine este artista care a cucerit-o de la...
Film Now
Jane Fonda, fermecătoare la Festivalul de Film de la Cannes. După defilarea pe covorul roșu, actrița de 86 de...
Adevarul
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război...
Newsweek
Ce vechime îți trebuie pentru 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Cât ajută grupele de muncă
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
Motivul real al divortului dintre CRBL si Elena Viscu. Fosta sotie a artistului face haz de necaz: “Suntem in...