Compania care deține abatorul din Guetersloh, criticată după ce a cerut bani de la Guvern pentru a plăti muncitorii aflați în carantină

Data publicării:
MANNHEIM, GERMANY - DECEMBER 15: A butcher handles slaughtered pigs at a state of the art slaughterhouse on December 15, 2005 in Mannheim, Germany. Despite the high standards of meat processing a few packagers have been accused of selling tons of expired meat repackaged. (Photo by Ralph Orlowski/Getty Images)
Producția de carne de porc este și ea afectată de pandemie dar și de peste porcină. Foto: Getty Images

Abatorul şi compania care sunt în centrul unui focar de coronavirus din nord-vestul Germaniei au intrat în vizorul politicienilor după ce au solicitat sprijinul financiar al guvernului pentru a acoperi salariile muncitorilor aflaţi în carantină, transmite Reuters.

Peste 1.500 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus, mulţi dintre ei fiind români. Acest focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane în respectiva zonă. Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania precum şi cu privire la dependenţa de mâna de lucru a muncitorilor emigranţi, în special din România.

Vineri, această companie privată, care are 16.500 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de aproximativ şapte miliarde de euro, a cerut sprijinul financiar al guvernului pentru a-i plăti pe muncitori care au fost puşi în carantină fără a fi bolnavi, a informat cotidianul Frankfurter Allgemeine, citat de Agerpres.

"Nu am foarte multă simpatie pentru aceste lucruri. După ce o întreaga regiune a fost forţată să intre în izolare, acest lucru nu va ajuta la reducerea nemulţumirii opiniei publice", a declarat, duminică, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, pentru publicaţia Bild am Sonntag.

Acelaşi sentiment a fost exprimat şi de Karl-Josef Laumann, ministrul muncii din landul Renania de Nord-Westfalia, unde îşi are sediul abatorul. Laumann a apreciat că deşi Toennies ar putea avea motive legale pentru a solicitat sprijin financiar, compania trebuie să procedeze cu atenţie.

"Dacă aş fi în locul domunului Toennies şi al partenerilor săi de afaceri, m-aş gândi foarte bine la cât de multe trebuie să suporte oamenii din Renania de Nord-Westfalia", a spus Karl-Josef Laumann.

Legislaţia germană cu privire la prevenirea bolilor infecţioase permite firmelor să primească sprjin dacă muncitorii lor sunt introduşi în carantină.

În mod normal, abatorul firmei Toennies din districtul Guetersloh, landul Renania de Nord-Westfalia, procesează între 12% şi 14% din efectivele de porci din Germania, fiind doar unul din cele 19 abatoare deţinute de grupul Toennies în Germania.

Autorităţile locale din Guetersloh negociază încă un plan de igienă cu conducerea abatorului, care a primit ordin provizoriu de a rămâne închis până pe 17 iulie. 

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri