Conflict uriaș între statul Texas și administrația Biden din cauza graniței de sud: „Nu am ajuns niciodată în punctul în care ne aflăm”

Data publicării:
Soldați american la
Soldați americani la Eagle Pass, orașul texan de graniță unde există un conflict uriaș între guvernul statului și administrația federală. Foto: Profimedia Images

O dispută fără precedent asupra autorităţii privind controlul frontierei sudice se amplifică în SUA între statul Texas, care prin decizia guvernatorului republican Greg Abbott a instalat la graniţă garduri de sârmă ghimpată pentru a opri valul de migranţi, şi guvernul federal american al preşedintelui democrat Joe Biden, care a fost autorizat de Curtea Supremă să intervină pentru a înlătura acele garduri.

„Nu am ajuns niciodată în punctul în care ne aflăm acum”, a declarat la postul CBS avocatul specializat în probleme de imigraţie Haim Vasquez. „Niciodată în punctul în care avem Garda Naţională a Texasului, agenţi ai Departamentului de Siguranţă Publică blocând intrarea şi preluând autoritatea sau controlul asupra frontierei”, mai spune acesta.

Curtea Supremă a SUA a decis, lunea trecută, că guvernului federal american îi revine autoritatea de a înlătura gardurile de sârmă ghimpată instalate la frontiera sudică. Departamentul de Securitate Internă a dat, apoi, statului Texas termen până vineri să permită autorităţilor federale accesul în oraşul de graniţă Eagle Pass. Însă procurorul general al Texasului, Ken Paxton, a respins cererea guvernului federal de acces la frontieră.

La rândul său, guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a promis că va spori patrulele la graniţă şi va instala acolo noi bariere şi garduri de sârmă ghimpată. El a primit între timp sprijinul a nu mai puţin de 25 de guvernatori republicani, care afirmă că statul Texas are dreptul constituţional la autoapărare. Greg Abbott a asigurat că statele SUA conduse de guvernatori republicani sunt de acord ca, la nevoie, să trimită trupe la graniţa dintre Texas şi Mexic.

Printre cei care-l sprijină pe Abbott se numără şi guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a confirmat că este pregătit să trimită efective ale Gărzii Naţionale în Texas pentru a ajuta la securizarea frontierei. „Dacă trebuie să ne mobilizăm şi să garantăm suveranitatea ţării, atunci trebuie să o facem, aşa că puteţi conta pe mine pentru a ajuta din statul Florida”, a declarat DeSantis.

DeSantis s-a retras din alegerile preliminare republicane pentru prezidenţiale şi îl susţine, de acum înainte, pe Donald Trump. Acesta din urmă l-a lăudat pe guvernatorul Texasului pentru că nu permite administraţiei preşedintelui Biden să înlăture gardurile de sârmă ghimpată instalate pe coridorul folosit de migranţii care intră ilegal în SUA.

„În loc să mă lupt cu statele de graniţă, eu voi folosi toate instrumentele şi autoritatea preşedintelui american pentru a apăra SUA în faţa acestei invazii oribile care se desfăşoară chiar acum”, a spus Trump la un miting electoral.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri