Conservatorii câștigă alegerile din Portugalia, dar extrema dreaptă are de patru ori mai mulți parlamentari

Data publicării:
alegeri portugalia
"AD a câştigat alegerile", a declarat Luis Montenegro în faţa unei mulţimi de susţinători. Sursa foto: Profimedia Images

Alianţa Democratică (AD) de centru-dreapta din Portugalia a câştigat alegerile parlamentare de duminică, dar nu este clar dacă va putea guverna fără sprijinul extremei drepte Chega (Ajunge!), partid care a obţinut cel puţin 48 de mandate din cele 230 în noul legislativ, de peste patru ori mai multe decât la scrutinul precedent, relatează Reuters, preluat de Agerpres și News.ro.

Reprezentarea parlamentară a lui Chega a crescut de mai mult de patru ori, ajungând la cel puţin 48 de parlamentari în legislativul de 230 de locuri, ceea ce conferă o majoritate dreptei combinate.

Rezultatul subliniază o înclinaţie politică spre extrema dreaptă în întreaga Europă. Portugalia, care a revenit la democraţie abia după căderea unei dictaturi fasciste în urmă cu 50 de ani, a fost mult timp considerată imună la ascensiunea populismului de dreapta de pe continent, care se aşteaptă ca partidele de extremă dreapta să câştige la alegerile europene din iunie.

Partidul Socialist (PS) s-a clasat pe locul doi

Anterior, principalul rival al lui Montenegro, Pedro Nuno Santos, şi-a recunoscut înfrângerea, după ce Partidul Socialist (PS), de stânga, aflat la putere din 2015, s-a clasat pe locul al doilea cu o diferenţă foarte mică. El a exclus să susţină platforma AD, care include reduceri generalizate de taxe.

"AD a câştigat alegerile", a declarat Montenegro în faţa unei mulţimi de susţinători extaziaţi la primele ore ale zilei de luni, adăugând că este crucial ca partidele din noul parlament să acţioneze în mod responsabil şi "să respecte dorinţa poporului portughez".

Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa mai trebuie să îl invite în mod oficial pe liderul AD să formeze un guvern, lucru despre care Montenegro a spus că se aşteaptă să se întâmple.

În timp ce şi-a reiterat promisiunea electorală de a nu se baza pe sprijinul populiştilor de dreapta pentru a guverna, el şi-a exprimat speranţa că PS şi Chega "nu formează o alianţă negativă pentru a împiedica guvernul pe care l-au dorit portughezii".

AD şi aliaţii săi conservatori din regiunea insulară Madeira au obţinut un total de cel puţin 79 de locuri, în faţa celor 77 ale PS.

Patru locuri vor fi atribuite după numărarea finală a voturilor din străinătate

Andre Ventura, preşedintele Chega, a declarat încă de duminică presei că după părerea sa rezultatul alegerilor "a arătat clar că portughezii vor un guvern al AD alături de Chega". El afirmase deja că Montenegro ar fi răspunzător de orice instabilitate politică dacă ar refuza în continuare să negocieze cu extrema dreaptă.

PS şi Partidul Social Democrat (PSD), care conduce Alianţa Democratică nou înfiinţată, au guvernat alternativ în Portugalia din 1974, când a căzut regimul dictatorial.

Campania electorală a fost dominată de probleme cum ar fi criza locuinţelor, salariile mici din cea mai săracă ţară vest-europeană, serviciile de sănătate deficitare şi corupţia.

Reuters reaminteşte însă că sub conducerea socialiştilor Portugalia a înregistrat creşteri economice anuale de peste 2% şi excedente bugetare pe care le-a utilizat pentru a reduce datoria publică sub 100% din PIB, ceea ce a a atras aprecierea Uniunii Europene şi a investitorilor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri