Coreea de Nord a rupt acordul militar cu Coreea de Sud. „Vom desfăşura forţe armate mai puternice” la graniță

Data publicării:
armata coreea de nord
Armata nord-coreeană. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a declarat joi că a rupt acordul militar cu Coreea de Sud și că va desfăşura forţe armate mai puternice la graniţa cu Sudul, după ce, cu o zi înainte, Seulul anunțase o denunțare parțială a aceluiași acord. Tensiunile dintre cele două Corei au crescut din nou după ce Phenianul a lansat pe orbită un satelit-spion, în ciuda protestelor oficiale ale Seulului.

Ministerul nord-coreean al Apărării a anunţat joi, într-o declaraţie preluată de agenţia de ştiri oficială KCNA, că va restabili toate măsurile militare la care renunţase după ce a încheiat acordul cu Seulul, un document ce urmărea să reducă tensiunea la graniţa lor comună.

„De acum înainte, armata noastră nu va mai fi niciodată legată de Acordul militar Nord-Sud din 19 septembrie”, se arată în declaraţia ministrului, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

„Vom retrage măsurile militare luate pentru a preveni tensiunile şi conflictele militare, în toate domeniile, inclusiv pe uscat, pe mare şi în aer, şi vom desfăşura forţe armate mai puternice şi echipamente militare de tip nou în regiune de-a lungul liniei de demarcaţie militară”, a anunţat Phenianul.

Coreea de Nord a declarat marţi că a plasat pe orbită primul său satelit de spionaj, atrăgând condamnări internaţionale pentru încălcarea rezoluţiilor ONU care îi interzic utilizarea tehnologiei aplicabile programelor de rachete balistice. Coreea de Sud crede că satelitul nord-coreean a intrat pe orbită, dar Seulul spune că are nevoie de timp pentru a evalua dacă acesta funcţionează normal.

Lansarea satelitului de marţi a fost a treia încercare a Nordului în acest an, după două eşecuri, şi a urmat unei călătorii rare a liderului nord-coreean Kim Jong Un în Rusia, în timpul căreia preşedintele Vladimir Putin a promis că va ajuta Phenianul să construiască sateliţi.

Coreea de Sud denunțase parțial acordul

Oficialii sud-coreeni au declarat că cea mai recentă lansare a implicat cel mai probabil asistenţă tehnică rusă, urmare a unui parteneriat în creştere, în cadrul căruia Phenianul a furnizat Rusiei milioane de proiectile de artilerie. Rusia şi Coreea de Nord au negat acordurile de armament, dar şi-au promis o cooperare mai profundă, inclusiv în ceea ce priveşte sateliţii.

Coreea de Sud suspendase miercuri o parte din acordul intercoreean ca răspuns la lansarea efectuată de Phenian şi a declarat că îşi va intensifica imediat supravegherea de-a lungul graniţei puternic fortificate cu Nordul.

Coreea de Nord a acuzat Coreea de Sud că a renunţat la acest acord, cunoscut sub numele de Acordul Militar Cuprinzător - Comprehensive Military Agreement (CMA), şi a declarat că Seulul va fi responsabil „în totalitate în cazul în care va izbucni o ciocnire iremediabilă” între cele două Corei.

Declaraţia Coreei de Nord a fost făcută la câteva ore după ce miercuri seara târziu a lansat o rachetă balistică spre marea din largul coastei sale estice. Armata Coreei de Sud a declarat că lansarea pare să fi eşuat.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că decizia Coreei de Sud de a suspenda o parte din CMA a fost un „răspuns prudent şi reţinut”, menţionând pe de altă parte „nerespectarea acordului” de către Coreea de Nord.

Coreea de Sud a reluat miercuri utilizarea avioanelor de recunoaştere cu echipaj şi fără echipaj în zona de frontieră, a relatat agenţia de presă Yonhap.

Acordul militar între cele două Corei

Pactul Nord-Sud suspendat a fost semnat la un summit din 2018 între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean de atunci, Moon Jae-in, fiind una dintre cele mai concrete măsuri rezultate în urma a luni de negocieri diplomatice, care s-au împotmolit însă în 2019.

Moon Chung-in, profesor la Universitatea Yonsei, care a fost consilier special al preşedintelui Moon în timpul discuţiilor cu Kim, a declarat că, deşi Coreea de Nord nu a respectat toate elementele acordului, dispariţia CMA ar putea creşte riscul de confruntare de-a lungul frontierei.

„Confruntările accidentale pot escalada într-un conflict în toată regula, inclusiv cu lovituri nucleare”, a avertizat el.

„Avem toate motivele să încercăm să reducem riscurile şi tensiunile dar, în schimb, Sudul merge în direcţia opusă”, a mai spus profesorul.

Criticii au spus însă că pactul a slăbit capacitatea Seulului de a monitoriza Coreea de Nord şi că Phenianul a încălcat acordul.

Deşi a rămas public neangajat, Washingtonul a îndemnat în privat Seulul să menţină CMA, a spus Bruce Klingner, fost analist CIA, în prezent expert la Heritage Foundation.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri