Coreea de Nord crește tensiunile cu anunțul lansării unui nou satelit spion. Japonia, Coreea de Sud și SUA fac front comun

Data actualizării: Data publicării:
lansare satelit
Coreea de Nord a încercat să lanseze un satelit spion pe 31 mai, dar acesta s-a prăbușit în mare după o defecțiune a rachetei, armata sud-coreeană recuperând o parte din epavă. Sursa foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a anunțat Japonia că intenționează să lanseze un satelit în perioada următoare, timpul precizat fiind „începând de miercuri până pe 1 decembrie”. Tokyo și Seul condamnă vehement această a treia încercare de a pune un satelit spion pe orbită, încălcând astfel regulamentul ONU, și își întăresc colaborarea cu Washington, transmite Reuters.

Garda de Coastă a Japoniei a declarat marți că vecinii din nord au anunțat lansarea unui satelit în direcția Mării Galbene și a Mării Chinei de Est. Agenția de stat pentru siguranță maritimă din Coreea de Sud a emis un avertisment navelor, cu privire la lansarea planificată pentru aceleași zone ca și lansările anterioare.

Coreea de Nord a încercat să lanseze ceea ce a numit sateliți spion de două ori la începutul acestui an, dar nu a reușit, iar oficialii sud-coreeni au spus în ultimele zile că pare să încerce din nou, în curând.

Notificarea a determinat condamnarea imediată din partea primului ministru japonez Fumio Kishida, care a spus că sistemele de apărare ale țării sale, inclusiv distrugătoarele Aegis și rachetele de apărare aeriană PAC-3, sunt pregătite pentru orice „situație neașteptată” care apare.

„Chiar dacă scopul este lansarea unui satelit, utilizarea tehnologiei rachetelor balistice reprezintă o încălcare a unei serii de rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a declarat Kishida reporterilor. „Este, de asemenea, o chestiune care afectează foarte mult securitatea națională”.

Japonia va colabora cu Statele Unite, Coreea de Sud și alții pentru a „îndemna” Coreea de Nord să nu continue lansarea, a spus Kishida.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că urmărește cu atenție lansarea planificată. Lansările anterioare au avut loc prea devreme, a spus ministerul, și este posibil ca a treia încercare să aibă succes.

Coreea de Nord vrea o flotă de sateliți spion

Coreea de Nord a notificat Japonia, în calitate de autoritate coordonatoare a Organizației Maritime Internaționale pentru acele ape, cu privire la planurile sale de lansare a sateliților și anterior.

Phenianul consideră programele sale spațiale și militare de rachete un drept suveran și a transmis că plănuiește o flotă de sateliți pentru a monitoriza mișcările trupelor americane și sud-coreene.

A făcut mai multe încercări de a lansa ceea ce a numit sateliți de „observare”, dintre care doi păreau să fi ajuns cu succes pe orbită.

Analiștii spun ca sateliții spion sunt cruciali pentru îmbunătățirea eficacității armelor Coreei de Nord.

Lansarea va fi prima de când liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat în septembrie stația spațială modernă a Rusiei, unde președintele Vladimir Putin a promis că va ajuta Phenianul să construiască sateliți.

Notificarea Coreei de Nord urmează criticilor lansate luni cu privire la potențiala vânzare de către SUA a sute de rachete către Japonia și Coreea de Sud, numind chestiunea un act periculos și jurând că va stimula descurajarea și va răspunde la tensiuni crescute.

SUA vinde rachete Japoniei și Coreei de Sud. Coreea de Nord e furibundă

Japonia intenționează să cumpere 400 de rachete Tomahawk din Statele Unite, parte din cea mai mare fărtificare militară de după al Doilea Război Mondial. Pentagonul a declarat vineri că Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare într-o tranzacție evaluată la 2,35 miliarde de dolari.

De asemenea, Statele Unite au anunțat recent aprobarea unei posibile vânzări de rachete Sidewinder și Standard Missile 6 Block Is către Coreea de Sud.

„Avertizăm că, cu cât Statele Unite profită mai mult din vânzările de arme, cu atât ar trebui să plătească mai mult pentru criza de securitate”, se arată în comunicatul Coreei de Nord.

Ironic, declarația vine în timp ce Coreea de Nord se pregătește să lanseze un satelit spion. Ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-sik, a declarat duminică că lansarea ar putea avea loc încă de săptămâna aceasta.

„Avertizăm cu severitate Coreea de Nord să se confrunte cu realitatea comunității internaționale care condamnă serios activitățile ilicite într-o singură voce și să suspende imediat planul de lansare aflat în curs de pregătire a unui satelit militar de spionaj”, a declarat șeful de stat major din Coreea de Sud într-un comunicat.

Armata sud-coreeană a spus că lansarea satelitului va fi o provocare și o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care interzic utilizarea de către Nord a tehnologiei rachetelor balistice.

Phenianul a declarat că va demonstra „capacități de contracarare mai ofensive și copleșitoare”, invocând ceea ce a numit „amenințări militare” din partea Statelor Unite și a aliaților săi.

Coreea de Nord a anunțat miercuri că a efectuat cu succes teste statice ale „motoarelor noi cu combustibil solid de tracțiune mare” pentru rachete balistice cu rază intermediară (IRBM), ridicând speculații cu privire la un alt test de rachetă.

Răspunsul sud-coreean la anunțul Coreei de Nord

Consiliul de Securitate Națională din Coreea de Sud a convocat o ședință luni și a declarat că va întări disponibilitatea armatei de a răspunde imediat la „orice provocare” din partea Nordului.

Luni, armata sud-coreeană a emis un avertisment cerând Coreei de Nord să anuleze orice plan de lansare a unui satelit, descriindu-l ca un act de provocare care amenință securitatea țării.

Coreea de Sud a transmis că și-a făcut îndatoririle pentru a respecta acordul din 2018 cu Nordul de a nu se angaja în acțiuni care cresc tensiunea, în timp ce Nordul l-a încălcat în mod repetat prin lansarea de rachete și drone.

Oficialii sud-coreeni au declarat că analizează posibilitatea suspendării unor părți ale acordului.

După încercarea de lansare din mai a satelitului spion nord-coreean, Coreea de Sud a recuperat epava acestuia din mare și a informat că o analiză a descoperit că nu are o utilizare semnificativă ca platformă de recunoaștere.

Marți, portavionul american Carl Vinson a intrat în portul sud-coreean Busan într-o vizită programată anterior, ca parte a unei pregătiri sporite a aliaților împotriva rachetelor și amenințărilor nucleare ale Coreei de Nord, a declarat marina sud-coreeană.

Coreea de Sud plănuiește separat să lanseze primul său satelit de recunoaștere, din California, pe 30 noiembrie, cu ajutorul Statelor Unite.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri