Coreea de Nord anunță că a plasat cu succes un satelit spion pe orbită

Data publicării:
satellite-carrying rocket as it leaves the launch pad in north korea
Coreea de Nord a avut mai multe tentative eșuate de a lansa un satelit-spion în spațiu. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Coreea de Nord a anunțat, marţi, că a reuşit să plaseze un satelit militar pe orbită, sfidând astfel rezoluţiile ONU care îi interzic să utilizeze tehnologii de rachete balistice, acţiune condamnată cu fermitate de Tokyo şi Washington, relatează France Presse, potrivit Agerpres. 

Racheta care a decolat marţi seara a urmat traiectoria prevăzută „şi a reuşit să plaseze satelitul Malligyong -1 pe orbita sa”, a indicat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Armata sud-coreeană anunţase anterior că a „detectat la ora 13:43 GMT un presupus satelit de supraveghere militar”.

Lansarea a fost condamnată de Tokyo şi Washington.

„Chiar dacă ei numesc asta un satelit, lansarea unui obiect care utilizează tehnologia rachetelor balistice reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor Naţiunilor Unite”, avertizase anterior premierul japonez, Fumio Kishida. El a condamnat operaţiunea cu „cea mai mare fermitate posibilă”.

Această lansare este „o încălcare flagrantă a numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, amplifică tensiunile şi riscă să destabilizeze regiunea şi mai mult”, a reacţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

„Uşa diplomaţiei nu este închisă, dar Phenianul trebuie să-şi înceteze imediat acţiunile provocatoare”, a adăugat Adrienne Watson.

Coreea de Nord informase mai devreme Japonia despre intenţia sa de a lansa un satelit potenţial de miercuri, într-o a treia tentativă după două eşecuri de plasare pe orbită a unui satelit militar în mai şi în august.

Această lansare „cu câteva ore înainte de notificarea ferestrei temporale, pare să sublinieze două lucruri: încrederea Phenianului în reuşita sa şi intenţia sa de a maximiza efectul suprizei”, a reacţionat Choi Gi-il, profesor de studii militare la universitatea Sangji.

Seulul avertiza de câteva săptămâni că Phenianul este în „utimele etape” ale pregătirii unei noi lansări de satelit spion.

Armata sud-coreeană avertizase luni Coreea de Nord să-şi înceteze „imediat” pregătirile, prevenind Phenianul că va lua „măsurile necesare” dacă va fi nevoie.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol ar putea astfel „să suspende acordul militar din 19 septembrie”, a declarat pentru AFP Yang Moo-jin, preşedinte al Universităţii de studii nord-coreene din Seul.

Acest acord, încheiat în 2018 la Phenian, este destinat să reducă tensiunile militare de-a lungul frontierei puternic securizată intercoreene, creând „zone tampon” maritime.

Nici teste cu rachete balistice cu combustibil solid cu rază medie sau lungă de acţiune ale Seulului „nu pot fi excluse”, a adăugat Yang.

Seulul prevede, la rândul său, lansarea primului său satelit spion cu ajutorul unei rachete SpaceX în cursul acestei luni.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri