Galerie Foto Coreea de Sud renunță la un acord militar cu Phenianul după lansarea satelitului spion al Coreei de Nord

Data publicării:
nord coreea lansare satelit tv
Agenția de presă de stat KCNA din Coreea de Nord a declarat că satelitul Malligyong-1 a fost lansat cu o rachetă Chollima-1 de la instalația de lansare a satelitului Sohae. Sursa foto: Profimedia Images

Coreea de Sud a decis să suspende miercuri o parte a acordului militar pe care l-a semnat cu Phenianul în 2018, după ce Coreea de Nord a sfidat avertismentele Statelor Unite și a aliaților săi și a lansat un satelit spion, numind evenimentul „un succes”, transmite Reuters.

Coreea de Nord a declarat că a plasat marți primul său satelit spion pe orbită și a promis că va lansa mai mulți în viitorul apropiat. Fotografii publicate de presa de stat nord-coreeană au arătat ceea ce părea a fi liderul Kim Jong Un urmărind lansarea în unei rachete dintr-o bază.

sursa foto: Profimedia Images
sursa foto: Profimedia Images

Coreea de Sud și Japonia, care au raportat pentru prima dată intenția ca Nordul să-și lanseze satelitul, nu au putut verifica imediat după ce anunțul că operațiunea a avut succes, dacă acesta se afla pe orbită. Pentagonul a spus că armata americană încă evaluează dacă întradevăr lansarea a fost „un succes”.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, aflat în Marea Britanie pentru o vizită de stat, a aprobat decizia de suspendare a unei părți a acordului inter-coreean. Yoon a condus anterior o întâlnire a Consiliului Național de Securitate cu miniștri și șeful serviciilor de informații printr-o conferință video.

Yoon Suk Yeol în anglia
sursa foto: Profimedia Images

Pactul, cunoscut sub numele de „Acord militar cuprinzător” și care vizează reducerea tensiunilor dintre cele două state, a fost semnat la un summit din 2018 între fostul președinte sud-coreean Moon Jae-in și liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Dar criticii au cerut să se renunțe la el, spunând că a slăbit capacitatea Seulului de a monitoriza acțiunile Coreei de Nord în jurul graniței, în timp ce Phenianul a încălcat în mod flagrant acordul.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că suspendă o clauză din acord și că reia supravegherea aeriană în apropierea frontierei comune.

Agenția de presă de stat KCNA din Coreea de Nord a declarat că satelitul Malligyong-1 a fost lansat cu o rachetă Chollima-1 de la instalația de lansare a satelitului Sohae, la ora 22:42, marți, și că a intrat pe orbită la 22:54. KCNA a citat Administrația Națională de Tehnologie Aerospațială din Coreea de Nord.

Coreea de Nord a notificat Japonia că intenționează să lanseze un satelit între „miercuri și 1 decembrie”, după două încercări eșuate de a lansa ceea ce a numit sateliți spion în acest an.

Armata din Coreea de Sud a declarat că crede că cea mai recentă rachetă transporta un satelit de recunoaștere. Distrugătoarele echipate cu sistemul Aegis din Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite au fost în măsură să urmărească vehiculul de lansare și să facă schimb de informații.

Radiodifuzorul japonez FNN a raportat că un test privind comunicarea la lansarea de marți a eșuat din cauza unor probleme tehnice. Cele trei țări au intensificat cooperarea militară pentru a răspunde amenințării cu rachete a Coreei de Nord.

Conexiuni cu Rusia 

Miercuri, submarinul american cu propulsie nucleară USS Santa Fe a andocat într-un port sud-coreean, la o zi după ce portavionul Carl Vinson a sosit într-o demonstrație de forță împotriva programelor nucleare și de rachete ale Coreei de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a numit lansarea satelitului „o încălcare majoră a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU” și a spus că „crește tensiuni și riscă să destabilizeze situația de securitate în regiune și nu numai”.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut Coreei de Nord să respecte pe deplin rezoluțiile ONU și a cerut Phenianului să revină la dialog, a declarat un purtător de cuvânt.

Lansarea de marți este prima de când liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit cu Vladimir Putin la unitatea spațială modernă a Rusiei în septembrie, unde președintele rus a promis că va ajuta Phenianul să construiască sateliți.

Oficialii sud-coreeni au spus că cea mai recentă lansare a implicat cel mai probabil asistență tehnică din partea Moscovei în cadrul unui parteneriat în creștere care a făcut ca Coreea de Nord să trimită milioane de obuze de artilerie în Rusia.

Unii experți în rachete, totuși, au spus că este prea devreme pentru ca partea tehnică rusească să fi fost pe deplin încorporată în satelit sau rachetă și că Moscova nu ar fi împărtășit o tehnologie extrem de sensibilă și brevetată.

„Este posibil ca această consultare să nu fi avut o implicare aprofundată în proiectare, dar a vizat probabil aspecte specifice provocatoare din proiectul planificat al Coreei de Nord”, a declarat Hong Min, expert în dezvoltarea armelor Nordului la Institutul Coreean pentru Unificare Națională.

Jeffrey Lewis, expert în rachete la „Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare”, a spus că este mult prea devreme pentru ca nord-coreeni să integreze asistența Rusiei.

„Poate că rușii le-au dat niște sfaturi, dar este normal ca țările să facă lansări și să învețe”, a spus Lewis.

Rusia și Coreea de Nord au negat că au încheiat tranzacții cu arme, dar promit public o cooperare mai profundă.

KCNA a declarat că Kim Jong Un a observat personal lansarea, care a avut loc cu puțin peste o săptămână înainte ca sud-coreenii să planifice să trimită primul său satelit spion în spațiu cu o rachetă operată de compania americană Space X.

După încercarea de lansare din mai, Coreea de Sud a recuperat epava satelitului nord-coreean din mare și a spus că o analiză a arătat că are o utilizare limitată ca platformă de recunoaștere.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri