Coreea de Nord a testat un "sistem subacvatic de arme nucleare", la câteva zile după ce a numit Sudul "principalul duşman"

Data publicării:
drone nucleare submarine Haeil-5-23
Coreea de Nord a testat un "sistem subacvatic de arme nucleare", la câteva zile după ce a numit Sudul "principalul duşman". FOTO: Profimedia Images

Coreea de Nord a declarat vineri că a testat un "sistem de arme nucleare submarine" ca răspuns la exerciţiile navale comune desfăşurate de Washington, Seul şi Tokyo, potrivit agenţiei de stat KCNA.

Aceste exerciţii "au ameninţat serios securitatea" Coreei de Nord, a declarat Ministerul nord-coreean al Apărării. Ca răspuns, Phenianul "a efectuat un test important al sistemului său de arme nucleare submarine Haeil-5-23 în curs de dezvoltare în Marea de Est a Coreei", a adăugat ministerul într-un comunicat citat de KCNA.

Testarea „Haeil-5-23”, un nume pe care Coreea de Nord l-a dat dronelor sale de atac subacvatice cu capacitate nucleară, a avut loc în apele din largul coastei sale de est.

Nordul a efectuat anterior teste similare, dar cel mai recent vine pe fondul unei escaladări a retoricii nordului. Coreea de Nord a transmis  în repetate rânduri că îşi consolidează arsenalul militar în pregătirea unui război care ar putea „oricând să izbucnească” în peninsulă.

Liderul său, Kim Jong Un, a declarat săptămâna aceasta că obiectivul reunificării s-a încheiat şi a desemnat Sudul drept „principalul duşman”.

Declaraţiile sale au urmat, de asemenea, câtorva progrese susţinute în ceea ce priveşte capacităţile militare şi nucleare ale ţării - inclusiv în operaţiunile subacvatice ale acesteia.

În septembrie anul trecut, Nordul a dezvăluit ceea ce pretindea că este primul său submarin capabil să lanseze arme nucleare.

Din martie 2023, a revendicat, de asemenea, teste ale sistemului său Haeil - drone subacvatice cu arme nucleare.

Se ştiu puţine lucruri despre aceste arme sau despre pretinsa lor performanţă, dar analiştii spun că acestea sunt o armă mai puţin semnificativă decât rachetele balistice nucleare din Nord.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri