Coreea de Nord anunță încheierea primului val de "febră" și raportează date greu de crezut: 4,8 milioane de bolnavi și doar 74 de morți

Data publicării:
vedere din capitala coreei de nord
Nord-coreenii din Phenian au primit ordin să nu iasă din casă până duminică. Foto: GettyImages

Coreea de Nord a anunțat vineri că toți pacienții care sufereau de "febră" s-au recuperat, marcând astfel încheierea primului val al epidemiei de coronavirus cu care se confruntă țara asiatică. Phenianul a recunoscut la mijlocul lunii mai că virusul care provoacă COVID-19 este prezent în țară.

Pentru Coreea de Nord, provocările persistă din cauza sistemului economic fragil, dar și riscului declanșării unor noi valuri de epidemie întrucât populația nu este vaccinată, scrie Reuters.

Presa de stat a comunicat că "situația anti-epidemică a intrat într-o fază de stabilitate", în loc să anunțe victoria asupra virusului, iar autoritățile de la Phenian au promis că "vor dubla eforturile pentru a continua să implementeze fără greșeală politicile anti-epidemice".

Țara izolată n-a specificat niciodată câți cetățeni s-au infectat, probabil pentru că nu a avut la dispoziție suficiente teste. Cu toate acestea, Phenianul a anunțat că 4,77 milioane de pacienți cu "febră" s-au recuperat și 74 de oameni au murit în ultimele 3 luni. Coreea de Nord n-a mai raportat niciun caz nou de "febră" de pe 30 iulie.

Oficialii din Coreea de Sud și alți experți din domeniul medical pun la îndoiala cifrele anunțate de Nord, în special când vine vorba de numărul victimelor.

Shin Young-jeon, profesor la Universitatea Hanyang din Seul, spune că deși e posibil să fi trecut vârful primului val de COVID-19 în Coreea de Nord, numărul raportat al morților este "imposibil" și că ar putea exista până la 50.000 de victime. "Succesul lor, dacă a existat, este legat de faptul că pandemia nu a dus la haos în sistemul politic sau social. Dacă răspunsul lor la pandemie a avut succes sau nu, asta este altă problemă", spune el.

Kwon Young-se, ministrul Unificării din Coreea de Sud, responsabil pentru situația dintre cele două țări, a spus că datele comunicate de Nord au "probleme de credibilitate", însă că situația COVID "pare cumva sub control".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri