Cristian Diaconescu, despre demisia guvernului rus: Se pregătește transferul de putere din epoca Putin într-o epocă post-Putin

Data actualizării: Data publicării:
cristian diaconescu digi
l

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a spus la Digi24 că demisia Guvernului Rusiei face parte in procesul de pregătire al tranferului e putere din epoca Putin într-o epocă post-Putin. 

„Este dificil de a da o notă de interpretare în acest moment, pentru că anunțarea a fost făcută de puțin timp și nu putem decât - mai mult sau mai puțin inteligent - să speculăm. În legătură cu temele pe care le-a adresat președintele Putin în fața parlamentarilor ruși în ceea ce privește modificarea Constituției și într-un fel deplasarea centrului de putere - așa cum este declarat deocamdată - către Parlamentul, către Duma și către Guvernul rus, reprezintă un proiect care, probabil, ar urma să fie pus în aplicare începând cu demisia Guvernului Medvedev și terminând cu anul 2024, când va avea loc, într-o formă sau alta, transferul de putere din epoca Putin într-o epocă post-Putin, deoarece, din punctul de vedere al gândirii politicii ruse, Putin nu este doar un politician, ci este semnalul unei anume culturi în ceea ce privește politica și cum se face aceasta în Rusia.

În al doilea rând, este problema situației economice din Rusia, care este cât se poate de critică. Din considerente strategice, diverse instituții internaționale de cotații nu plasează Rusia din perspectiva parametrilor economici într-o zonă mult prea joasă. Numai că situația economică, așa cum o resimt cetățenii ruși, este mult mai gravă decât apare în sursele media. Faptul că președintele Putin s-a referit la un moment dat la o rată obligatorie de creștere de 3% arată un anume tip de nervozitate din acest punct de vedere.

Modul în care se va gestiona în continuare această situație va fi interesant de urmărit și are legătură cu cele două elemente: chestiunea politică a anului 2024 și situația economică.

Va fi interesant de văzut cine vor fi viitorii miniști, mai ales la Apărare și Externe, pentru că pe aceste zone Federația Rusă este foarte hotărâtă și are în acest moment un culoar de a juca la nivel global”, a declarat Cristian Diaconescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri