Criza roșiilor. Țara în care ploile și inundațiile au crescut prețurile cu 400% în ultimele săptămâni

Data actualizării: Data publicării:
rosii pe camp
Criza roșiilor. Țara în care ploile și inundațiile au crescut prețurile cu 400% în ultimele săptămâni. FOTO: Profimedia Images

Criza roșiilor lovește India, după ce ploile și inundațiile au devastat culturile și au crescut prețurile cu 400% în ultimele săptămâni, tendință care continuă, scrie The Guardian.

În piața de legume Delhi, o singură întrebare este pe buzele tuturor: cât costă roșiile azi? Prețul roșiilor, care sunt baza rețetelor indiene, a crescut cu peste 400% în ultimele săptămâni, din cauza inundațiilor care au devastat culturile din India.

În Mumbai sau Delhi, kilogramul de roșii costa până acum ceva vreme 40 de rupii, iar acum a ajuns la 160 de rupii ba chiar mai mult, făcându-le inaccesibile pentru o gospodărie cu venituri mici. Comercianții au avertizat că prețurile ar putea atinge maxime record de 200 de rupii kilogramul în următoarele zile, deoarece recentele ploi musonice abundente au distrus rezervele din depozite.

Consumatorii au spus că nu au văzut niciodată prețuri atât de mari.

Criza a lovit chiar și lanțul fast-food McDonald's din India. În sucursalele din nordul, estul și sudul țării au fost puse anunțuri conform cărora nu mai sunt roșii pentru burgeri sau alte produse.

Schimbările climatice cauzate de acțiunile umane au dus la ploi mult mai frecvente și mai abundente, precum și la fenomene meteo extreme, în timp ce valurile de căldură sunt tot mai dese.

Fermierii care au sere de roșii au povestit că este cel mai devastator sezon în ceea ce privește producția și profitul. Fermierul Arvind Malik a declarat că plantele au început să se usuce încă din februarie și că el și alți fermieri au intervenit cu soluții scumpe cu care au stropit recolta, dar că nu au putut să o salveze. Malik a spus că anual vindea 30.000 de kilograme de roșii, iar anul acesta abia va ajunge la jumătate, în condițiile în care are și datorii mari.

Situația de acum e total diferită de cea de acum câteva luni când fermierii ajunseseră să arunce pe stradă legumele care se stricau deoarece erau prea multe și nu ajungeau să se vândă.

Alte produse de bază, inclusiv ceapa, ghimbir și ardei iute, au fost afectate de creșterea prețurilor din cauza problemelor legate de condițiile meteo.

Comercianții au spus că ar putea dura până la trei luni până când prețurile să scadă. „A trebuit să-mi vând produsele cu mai puțin de două rupii pentru un kilogram, iar acum același lucru este vândut cu 160 de rupii pe piață”, a spus Malik. „Astăzi, nu-mi permit să cumpăr nici măcar un kilogram de roșii.”

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri