Cu cât s-a scumpit viața în Rusia în ultima săptămână

Data actualizării: Data publicării:
Supermarket în Rusia
Supermarket în Rusia FOTO: Profimedia Images

Ultimele date arată că în Rusia viața se scumpește de la zi la zi. Prețurile unor produse alimentare au crescut vertiginos în ultima săptămână, în timp ce rubla este din ce în ce mai slăbită.

Cifrele oficiale arată că prețul la zahăr a crescut, în medie, cu 14% în ultima săptămână. Valoarea rublei a coborât cu aproximativ 22% de la începutul anului, ceea ce înseamnă că importurile s-au scumpit. Inflația va continua să crească. Între timp, bursa rusă s-a redeschis joi, după o pauză de o lună, însă vor fi reluate doar unele tranzacții financiare pe o perioadă limitată.

Miercuri, Ministerul Economiei din Rusia a spus că inflația anuală a crescut cu 14,5% în săptămâna încheiată pe 18 martie, cea mai mare rată de la sfârșitul anului 2015.

Serviciul Federal de Statistică a declarat că prețul zahărului a crescut cu până la 37,1% în anumite regiuni ale țării și cu o medie de 14% în țară. De altfel, zahărul, care este folosit mult în Rusia pentru conservarea alimentelor și pentru producția de băuturi alcoolice, s-a scumpit cel mai mult în această săptămână, potrivit BBC.

Prețul cepei a înregistrat a doua cea mai mare creștere din ultima săptămână, de 13,7% la nivel național și de 40,4% în unele zone ale țării. S-au scumpit și scutecele pentru bebeluși, ceaiul negru și hârtia igienică.

Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management, a declarat că prețurile au crescut din cauza rublei tot mai slabe. „Cel mai mare vinovat este inflația importată. Orice importă Rusia este exponențial mai scump, din cauza rublei tot mai slabe”, a declarat pentru BBC Innes.

Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană au blocat mai multe bănci rusești pe piețele financiare din Occident. De asemenea, au interzis tranzacțiile cu Banca Centrală a Rusiei, cu fondurile de investiții deținute de stat și cu ministerul de finanțe. Banca Rusiei și-a dublat rata dobânzii la 20% în martie, în încercarea de a împiedica deprecierea rublei.

Mai multe companii occidentale s-au retras din Rusia din cauza războiului din Ucraina. Altele, precum gigantul alimentar elvețian Nestle, au retras mărci importante precum KitKat și Nesquik.

Videoclipurile postate pe rețelele sociale îi arată pe ruși care se luptă în supermarketurile din Moscova pentru zahăr și hrișcă.

Vicepremierul Viktoria Abramcenko le-a transmis rușilor că țara este „pe deplin asigurată când vine vorba de zahăr și hrișcă”. „Nu este nevoie să intrați în panică. Există stocuri suficiente pentru toată lumea”, a spus ea.

Rusia a reacționat după sancțiunile internaționale și a amenințat că va naționaliza bunurile companiilor care au încetat să mai opereze în țară. A mai anunțat că l-a sancționat pe președintele american Joe Biden și pe alți 12 oficiali americani, săptămâna trecută.

Miercuri, Vladimir Putin a anunțat că țara va începe să vândă gaze naturale țărilor „neprietenoase” doar pe ruble, ceea ce poate fi o încercare de susținere a monedei naționale.

UE se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul de care are nevoie. Însă multe contracte în vigoare au fost negociate în euro și nu se știe deocamdată dacă Rusia le poate schimba.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri