Cu un sistem medical aflat la un pas de colaps și 40 de paturi la Terapie Intensivă, Fâșia Gaza începe lupta cu virusul Covid 19

Data publicării:
violente fasia gaza

Pe măsură ce țarile își închid granițele, instituie starea de alertă și suspendă activitățile zilnice, Fâșia Gaza - aflată sub o blocadă de ani de zile - părea izolată de noul coronavirus care a declanșat o pandemie.

Cu toate acestea, autoritățile palestiniene au anunțat duminică primele două cazuri confirmate de Covid 19 în Fâșia Gaza, fiind vorba despre două persoane care s-au întors din Pakistan prin Egipt, informează The Guardian.

Cei doi bolnavi făceau parte dintr-un grup mai mare care se întorcea în Gaza, de 1.300 de persoane, care a fost introdus în carantină în școli goale sau hoteluri.

"Nu este nevoie să ne panicăm deocamdata", a spus Medhat Abbas, directorul general al sănătății publice din Gaza, adăugând că oamenii cu care bolnavii intraseră în contact au fost introduși în carantină.

"Ne descurcăm cu cazurile prezente și un număr limitat, însă dacă epidemia se extinde, așa cum s-a întâmplat în alte țări, vom avea nevoie de intervenție internațională", a spus Abbas.

Sistemul sanitar era deja la un pas de colaps

Există doar 40 de locuri la Terapie Intensivă în Fâșia Gaza, iar numărul acestora poate crește la 100 în condiții de urgență, însă tot ar fi puține pentru o epidemie, a adăugat Medhat Abbas.

De aproape 15 ani, Fâșia Gaza s-a aflat într-o stare arficială de blocadă - localnicii o numesc stare de asediu - impusă de către Israel și Egipt.

"Ne-am obișnuit cu izolarea", spune Ahlam al-Madhoun, în vârstă de 45 de ani, în timp ce se află la cumpărături într-un supermarket. "Oamenii vor înțelege că izolarea în care ei trăiesc 14 zile este aceeași în care noi trăim de 14 ani?".

Ani întregi de restricții dure asupra oamenilor și bunurilor au distrus economia locală și au afectat fiecare aspect al vieții. Totodată, trei războaie devastatoare între Israel și gruparea Hamas, aflată la conducere în Gaza, au înrăutățit criza.

Sistemul de sănătate din Gaza era la un pas de colaps încă dinainte să izbucnească pandemia, a avertizat Michael Lynk, raportor special al ONU pentru drepturile omului în teritoriile palestiniene.

"Stocurile de medicamente esențiale sunt foarte scăzute. Sursele de apă potabile sunt în mare parte contaminate. Sistemul de alimentare cu energie electrică funcționează sporadic. Sărăcia și condiții socio-economice grele se regăsesc în tot teritoriul", a declarat Lynk. "Totodată, populația din Gaza este mai vulnerabilă din punct de vedere fizic".

Măsurile luate pentru răspândirea epidemiei în Fâșia Gaza

Pentru a bloca răspândirea epidemiei, autoritățile din Gaza au dispus închiderea sălilor de evenimente, au interzis târgurile săptămânale și au cerut populației să stea în casă.

Organizația Mondială a Sănătății a trimis kituri de testare pentru Covid 19 și echipamente de protecție însă a anunțat că s-ar putea să nu fie suficiente fără alt sprijin internațional.

Șeful biroului OMS din teritoriile palestiniene ocupate, Gerald Rockenschaub, s-a aflat în Gaza în weekend și a spus că situația încă poate fi ținută sub control, însă trebuie luate de urgență și pregătiri pentru o epidemie.

Israelul susține că blocada este o măsură de siguranță necesară pentru a restricționarea dușmanului Hamas, care lansează des rachete asupra teritoriului său. ONU spune că politica adoptată constituie o pedeapsă colectivă aplicată celor aproape 2 milioane de cetățeni din Fâșia Gaza.

Cogat (o unitate din Ministerul Apărării din Israel care se implică în coordonarea problemelor civile între Guvernul Israelului, Forțele de Apărare din Israel, organizații internaționale, diplomați și Autoritatea palestiniană) a anunțat că a interzis trecerea pe jos a frontierei în Gaza, însă a fost deschis un punct pentru comerț. Israelul a oferit "sute" de teste pentru Covid 19 în Gaza, mai anunțat unitatea, fără detalii.

Se va permite și ieșirea din Fâșia Gaza pentru situații excepționale, a anunțat un oficial Cogat. Întrebat dacă Israelul va permite accesul palestinienilor bolnavi pentru a fi tratați, în cazul în care sistemul sanitar din Fâșia Gaza este compleșit, oficialul a spus că acestă situație "este luată în calcul".

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri