Cum a reușit Taiwan să țină sub control epidemia de coronavirus, deși se află la doar 130 de kilometri de China

Data publicării:
coronavirus aplicatie
Sursa: Guliver/Gettyimages

Taiwan este o țară insulară cu 23 de milioane de locuitori aflată la doar 130 de kilometri de China continentală, locul unde a izbucnit epidemia de coronavirus și unde s-au înregistrat până acum peste 80.000 de cazuri și 3.000 de morți.

Cu toate acestea, până acum Taiwan a raportat doar 48 de cazuri și un singur deces, informează The Guardian.

Pe măsură ce Marea Britanie, SUA, Italia și alte țări se luptă cu extinderea epidemiei de coronavirus, succesul înregistrat de Taiwan începe să fie remarcat. Experții și oficialii locali spune că eficiența măsurilor luate în Taiwan poate fi atribuită tehnologiei, centrului de comandă, sistemului de sănătate și deciziilor luate rapid.

Taiwan a instituit rapid controale la granițele sale și a fost una dintre primele țări care a interzis exportul de măști chirurgicale. Spre deosebire de anul 2003, când SARS a ucis zeci de oameni în Taiwan după ce virusul a venit din China, națiunea insulară are acum acces la tehnologie mai avansată.

Totodată, Taiwan a reacționat rapid după experința avută cu epidemia SARS, pentru că are puțină încredere în datele transmise de China.

Taiwan nu este membru OMS

Taiwan nu este membru al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru că statul chinez nu îi permite acest lucru. China susține că Taiwan face parte din teritoriul său și i-a blocat accesul la organizațiile internaționale. În actuala epidemie, Taiwanul a fost exclus de la întâlnirile convocate de OMS pe tema coronavirusului. A primit acces totuși la o conferință desfășurată online pe tema Covid19, în data de 12 februarie.


CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE CORONAVIRUS

CARE SUNT SIMPTOMELE: Diferența între gripă, răceală şi coronavirus

CARE ESTE SITUAȚIA ÎN ROMÂNIA: Informații oficiale

CONDUITA SOCIALĂ RESPONSABILĂ: Cele 15 recomandări ale autorităților

DECIZIILE AUTORITĂȚILOR: Restricții în România din cauza COVID-19

MIJLOACE DE PROTECȚIE: Cum ne spălăm corect pe mâini

ÎN CE STADIU ESTE DEZVOLTAREA UNUI VACCIN: Progresul înregistrat


"Pentru noi, primirea informațiilor la timp este un lucru foarte important", a declarat Kolas Yotaka, un purtător de cuvânt al guvernului de la Taipei, adăugând că țara sa nu poate comunica OMS măsurile sale de succes dacă nu participă la discuții.

În Taiwan, majoritatea locuitorilor își continuă viața în mod normal. Școlile sunt deschide, oamenii vin la locul de muncă, iar restaurantele și cafenelele sunt pline, deși majoritatea locurilor iau temperatura și pulverizează dezinfectant pe mâinile clienților înainte să-i lase înăuntru.

Cum au acționat autoritățile

Guvernul a cumpărat toate măștile de față produse la nivel local și le-a raționalizat, fiecare cetățean având acces la cel mult trei măști pe săptămână. Totodată, companiilor care produc măști li s-a cerut să crească producția.

Pacienții introduși în carantină sunt monitorizați cu ajutorul poziției raportate de telefonul mobil, această monitorizare efecutându-se strict pe durata carantinei.

Cu toate acestea, autoritățile rămân în alertă. Chen Shih-chung, ministrul Sănătății, spune că extinderea virusului în comunitate era inevitabilă și că Taiwanul trebuie să rămână pregătit.

Chan Chang-chuan, decanul Colegiului de Sănătate Publică de la Universitatea din Taiwan, spune că încă mai sunt multe de făcut, printre care testarea continuă. Coreea de Sud, o țară cu 51,8 milioane de locuitori, testează zilnic aproximativ 15.000 de persoane și a deschis centre de testare de tip drive-through. Taiwan face abia 800 de teste pe zi și nu testează toți cetățenii introduși în carantină. Potrivit lui Chan, numărul cazurilor de coronavirus va crește pe măsură ce SUA și alte state vor extinde procesul de testare.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri