Cum arată harta lui Trump care dă Israelului mai multe teritorii. Duminică se decide anexarea Cisiordaniei. UE și ONU reacționează

Data actualizării: Data publicării:
harta trump israel
Harta publicată de Donald Trump prin care arată ce teritorii palestiniene vor fi ocupate de Israel

Donald Trump a publicat pe Twitter marți harta trasată de echipa condusă de ginerele său, Jared Kushner, prin care Israelul primește mai multe teritorii la granița cu Iordania, iar palestinienii ar urma să piardă unele din pozițiile deținute în prezent. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va cere duminică miniştrilor săi să aprobe anexarea de către Israel a unor părţi din Cisiordania ocupată, au făcut cunoscut AFP mai mulţi responsabili israelieni. Reacția internațională este însă nefavorabilă acestei inițiative. UE, ONU și Iordania au cerut să se rămână la granițele trasate în 1964. 

Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui american, Donald Trump, prevede anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania.

Preşedintele Donald Trump şi-a prezentat marţi, la Casa Albă, alături de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, planul de pace pentru Orientul Mijlociu, bazat pe o soluţie "cu două state" şi prin care face Israelului o serie de concesii. El a spus că teritoriul prevăzut pentru noul stat palestinian va rămâne deschis şi nu vor fi dezvoltate colonii israeliene timp de o perioadă de patru ani.

Printre numeroasele puncte sensibile ale planului se numără acordarea suveranităţii Israelului asupra Văii Iordaniei.

Această vastă zonă strategică din Cisiordania ocupată este "vitală" pentru Israel, a insistat Netanyahu care a anunţat că statul evreu "îşi va pune în aplicare suveranitatea".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Israelul nu trebuie să aştepte deloc"

Israelul, care este gata să negocieze ''timp de patru ani'' o soluţie cu două state cu palestinienii, va putea să-şi anexeze coloniile din Cisiordania fără întârziere, a declarat marţi ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim, David Friedman, informează France Presse, citată de Agerpres.

"Israelul nu trebuie să aştepte deloc", a răspuns Friedman unui ziarist care l-a întrebat dacă anexarea va fi şi ea supusă termenului de patru ani.

UE cere o soluție negociată și viabilă cu două state

Uniunea Europeană a reafirmat marţi angajamentul său "ferm" în favoarea "unei soluţii negociate şi viabile cu două state", la puţin timp după ce preşedintele american, Donald Trump, a prezentat planul de pace pentru Orientul Mijlociu foarte favorabil Israelului în detrimentul palestinienilor, notează AFP.

UE "va studia şi evalua propunerile avansate", a dat asigurări şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie făcută în numele celor 28 de ţări membre. Va face însă acest lucru pe baza a aceea ce deja a exprimat, a precizat el, lansând un apel la "relansarea eforturilor de care este urgent nevoie" în vederea soluţiei negociate.

Este vorba, a subliniat declaraţia, de "a ţine cont de aspiraţiile legitime atât ale palestinienilor, cât şi ale israelienilor, respectând toate rezoluţiile ONU pertinente şi acordurile internaţionale".

"UE reafirmă că este pregătită să acţioneze pentru reluarea negocierilor serioase în vederea rezolvării tuturor problemelor relative la statutul permanent şi ajungerea la o pace justă şi durabilă", a adăugat comunicatul.

Iordania se opune planului de anexare

Iordania a apreciat marţi că stabilirea unui stat palestinian independent pe frontierele din 1967 rămâne "singura cale pentru o pace globală şi durabilă", ca reacţie la prezentarea de către Statele Unite a unui plan de reglementare a conflictului israeliano-palestinian, transmite AFP.

Regatul Haşemit caută "o pace veritabilă, justă, pe baza unei soluţii cu două state punând capăt ocupaţiei care a început în 1967, păstrând drepturile poporului palestinian şi garantând securitatea tuturor părţilor", a adăugat ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, într-un comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri