Cum arată viața femeilor-soldat din Ucraina: "După un an de război, avem un buchet de tot felul de probleme de sănătate"

Data actualizării: Data publicării:
femei ucraina razboi boli si infectii
Pantalonii, bocancii și uniformele uriașe reduc mobilitatea și le cresc riscul de a se împiedica pe frontul de luptă în momente critice. FOTO: Profimedia

Aproape 60.000 de femei fac parte din forța de apărare a Ucrainei. Multe dintre aceste femei-soldat își apără țara în uniforme cu câteva numere mai mari și veste antiglonț mult prea grele, împiedicându-se pe câmpul de luptă în bocancii la fel de uriași. Dincolo de mobilitatea redusă, care le poate afecta viteza de reacție în război, ele spun că din cauza lipsei de resurse sanitare și a temperaturilor scăzute au devenit vulnerabile și au dezvoltat infecții. 

Lipsa generalizată a resurselor pentru femei pe frontul din Ucraina augmentează riscul ca acestea să contracteze numeroase boli, ba chiar să fie omorâte pe câmpul de luptă. Femeile au spus pentru publicația Daily Beast, citată de BusinessInsider, că poartă uniforme mari, veste antiglonț care ajung să cântărească chiar și 30 de kilograme și se împiedică în bocancii uriași, care sunt de fapt bărbătești. Nu au suficiente tampoane și absorbante și dezvoltă probleme de sănătate ginecologice și ale tractului urinar, precum candidoză și cistită.

"Încearcă să mergi la toaletă în pădure la -15 grade Celsius", a declarat Julia, o femeie-soldat de 24 de ani.

"Toate ne-am ales cu cistită sau cu inflamații ale ovarelor și cu dureri de spate. După un an de război avem un buchet de tot felul de probleme de sănătate", a mai spus aceasta.

"Cel mai greu este să alergi în vesta antiglonț standard a armatei, de 30 de kilograme - care pur și simplu nu se potrivește bine pe un corp cu sâni ca ai mei", a spus Alina, o altă femeie-soldat. "Dacă îmi scot vesta și sunt rănită sau ucisă, nu mi s-ar plăti nicio despăgubire mie sau familiei mele. Viețile și siguranța noastră depind adesea de ceea ce purtăm încălțăm, de cât de sănătoși suntem", a mai explicat aceasta.

Julia și sora ei Alina au lucrat înainte de război în sectorul tehnologic. Și-au lăsat locurile de muncă, pentru a se alătura luptei, atunci când Rusia a invadat Ucraina. Însă lipsa dispozitivelor sanitare este "cea mai mică dintre problemele pe care le avem", spun acestea, ele fiind mult mai îngrijorate de echipamentul militar precar.

Pantalonii, bocancii și uniformele uriașe reduc mobilitatea și le cresc riscul de a se împiedica pe frontul de luptă în momente critice.

Runa, o voluntară în vârstă de 28 de ani, care a fost cândva florăreasă în Kiev, este acum comandant al unei unități de artilerie. Ea a declarat că a purtat uniforme cu patru numere mai mari decât ceea ce s-ar fi potrivit corpului ei micuț.

Câte femei au murit în război de la începutul anului

Peste 100 de femei-soldat au murit de la începutul lui 2023  - fie în luptele directe, fie în timpul misiunilor de evacuare sau de presă.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat săptămâna trecută că sunt în testare în unități de luptă modele ale unor căști și veste antiglonț pentru femei, iar Ministerul intenționează să comande mai multe în curând.

Organizațiile din Ucraina încearcă să combată lipsa echipamentelor pentru femei și să le sprijine pe acestea. 

Zemliachky, o organizație caritabilă axată pe sprijinirea femeilor-soldat din Ucraina, a lansat recent o ediție limitată de uniforme concepute special pentru femeile aflate în război.

Însă Andriy Kolesnyk, liderul organizației, a declarat că Zemliachky are în prezent fonduri pentru a îmbrăca doar 10% din cele aproape 9.000 de femei care au nevoie.

"Țara noastră este constant atacată, așa că până și femeile însărcinate luptă împotriva invadatorilor ruși până în luna a șaptea de sarcină", a declarat acesta pentru The Beast.

"În prezent, am cereri de uniforme special concepute și alte articole militare esențiale de la cel puțin 10 femei-soldat însărcinată. Dar ne confruntăm lipsuri pentru fiecare articol în parte", a conchis acesta.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri