Cum se face cafeaua perfectă. A fost descoperit secretul pe care întreaga lume încerca să îl afle de ani de zile

Data actualizării: Data publicării:
cafea
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Oamenii de știință au deslușit secretul pe care băutorii de cafea din toată lumea încearcă să-l afle de ani de zile: cum să faci ceașca perfectă de cafea, informează The Independent.

Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat în jurnaul științific Matter.

Dr. Jamie Foster, un matematician de la Universitatea Portsmouth, a lansat studiul după ce a stabilit că două shot-uri de espresso, făcute în mod asemănător, pot avea gust diferit.

Echipa lui Foster a creat o teorie matimatică pentru a descrie procesul de extracție dintr-un singur grăunte de cafea.

"Se spune că dacă vrei o cafea mai tare, trebuie să râșnești cafeaua cât mai mică", spune Foster. "Are sens, pentru că boabele râșnite mai fin înseamnă o suprafață mai mare a bobului expusă apei, ceea ce duce la obținerea unei unui gust mai intens".

Cu toate acestea, cafeaua a devenit mai "autentică" de la ceașcă la ceașcă când s-au folosit mai puține boabe de cafea râșnite în grăunțe mai mari.

"Când boabele sunt râșnite foarte fin, particulele mici crează zone dense care nu mai permit apei să circule", explică Foster. "Aceste zone se pierd pentru că apa nu poate curge printre ele, extrăgând gustul".

În schimb, Foster susține că folosirea a mai puține boabe râșnite în grăunțe mai mari oferă "o extracție mai eficientă".

Matematicianul a adăugat că metoda sa cu mai puține boabe este și mai rentabilă, atât pentru utilizatori cât și pentru mediu.

Potrivit unui purtător de cuvânt de la Universitatea Portsmouth, noua rețetă a fost testată într-un cafeanea din SUA, iar pe parcursul unui an magazinul a raportat economii de mii de dolari.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri