Cum va arăta domnia Regelui Charles al III-lea. Cristian Diaconescu: "50 de ani de ucenicie au fost suficienți"

Data actualizării: Data publicării:
Regele Charles al III-lea
Criticii lui Charles spun că părerile sale care au apărut în public ar putea provoca o criză constituțională dacă guvernul adoptă poziții pe care noul rege le-a susținut în trecut. Foto: Profimedia Images

Prințul Charles, devenit Regele Charles al III-lea, a crescut la umbra reginei și știe exact care sunt parametrii de exercițiu ai mandatului Coroanei, cunoaște societatea britanică și e cunoscut la nivelul comunității internaționale, a declarat la Digi24 fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. "50 de ani de ucenicie în ce îl privește pe Charles au fost suficienți pentru a înțelege parametrii de acțiune și limitele pe care regele și le poate permite", a adăugat el.

 

"Prințul Charles devine Regele Charles al III-lea, în epoca modernă a evoluției Marii Britanii și a întregii comunități internaționale.  

În mod evident prințul Charles care a crescut la umbra reginei știe exact care sunt parametrii de exercițiu ai mandatului Coroanei, cunoaște societatea britanică și e cunoscut la nivelul comunității internaționale.

Deci, din această perspectivă, premisele sunt cât se poate de corespunzătoare în ce privește exercițiul activității lui și al responsabilității sale în mandatul regal.

Charles seamănă cu mama sa, cunoaște formalismul uneori robotic al misiunii de monarh - rege al Marii Britanii, dar are și simțul umorului.

Și-a exercitat activitatea și s-a implicat în fundații și asociații în privința actelor caritabile și aspectele privind climă. Aspectele caritabile vor fi lăsate deoparte, dar nu cred că își va pierde interesul privind măsurile, mesajele privind schimbările climatice, pentru că asta ține de identitatea lui la nivel global.

În privința politicii interne din Marea Britanie, în mod clar se va implica, dar cu o măsură și o claritate nuanțate, discret, așa cum regina a acționat în anii de domnie.

Proclamațiile pe care Charles al III-lea le transmite poporului britanic în Scoția, Irlanda, Țara Galilor sau Anglia sunt identice și sunt primite cu simpatie și disponibilitate din partea poporului britanic, o națiune foarte atentă la nuanțele pe care Coroana le transmite. Așa a fost obișnuit.

Se așteaptă ca ce intră în responsabilitatea decizională a Coroanei,  chiar în legătură cu clasa politică, cu deciziile care se iau să fie personalizate prin acțiunile regelui.

50 de ani de ucenicie în ce îl privește pe Charles au fost suficienți pentru a  înțelege parametrii de acțiune și limitele pe care regele și le poate permite într-o astfel de situație", a explicat la Digi24 fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri