Cum vrea China să „domine lumea” după ce și-a construit cea mai mare forță navală de pe glob

Data actualizării: Data publicării:
exerciții navale militare Rusia-China
Beijingul caută să își extindă prezența militară în lume, inclusiv în emisfera vestică. Foto: Profimedia Images

China are cea mai mare forță navală din lume, care dispune acum de peste 340 de nave militare, dar care până de curând era considerată o flotă capabilă să opereze doar în apele sale de coastă, scrie CNN. Ritmul accelerat al producției de nave arată, însă, că Beijingul are ambiții mult mai mari, în ultimii ani lansând mai multe distrugătoare cu rachete ghidate, nave de asalt amfibiu și portavioane ce pot opera în largul oceanelor pentru a extinde prezența militară globală a Chinei.

Pentru a putea susține operațiuni pe întreb globul, marina Armatei de Eliberare a Poporului are nevoie de locuri în care navele sale să se realimenteze și reaprovizioneze departe de casă.

O nouă analiză a Foundation for Defense of Democracies (FDD) arată că participarea Beijingului la construcția unei baze navale în Cambodgia și căutarea unor locații potrivite pentru înființarea de noi avanposturi militare pe coasta atlantică a Africii fac parte din eforturile Chinei de a-și extinde capacitățile operaționale ale marinei sale militare.

La acestea se adaugă instalații militare ale Chinei în locuri precum Argentina și Cuba, potrivit FDD, capabile să monitorizeze spațiul și să detecteze activitatea sateliților pentru a intercepta comunicațiile țărilor occidentale.

China dispune în acest moment de o singură bază navală operațională în afara țării - în Djibouti, de unde Beijingul susține că sprijină misiunile anti-piraterie și umanitare în Africa și Asia de Vest.

Cu toate că oficialii chinezi insistă asupra faptului că Beijingul nu caută să se extindă sau să formeze sfere de influență în străinătate, FDD spune că a strâns informații și rapoarte care demonstrează că China își dezvoltă capacitatea de a conduce misiuni tot mai extinse, care pot prezenta „riscuri majore pentru SUA și aliații lor” din zona indo-pacifică, precum și în alte teatre de operațiuni.

Iar planurile Beijingului nu se încheie aici. „Întrebarea se pune când - nu dacă - China își va asigura următorul avanpost militar de peste ocean”, a spus autorul raportului, cercetătorul FDD Craig Singleton.

Djibouti, prima țară străină în care China și-a construit o bază navală

La ceremonia de deschidere a proiectului de modernizare a Bazei Navale Ream de anul trecut, oficialii din Cambodgia au negat că aceasta va deveni un avanpost al Beijingului, precizând că proiectul respectă constituția țării care interzice înființarea de baze militare străine pe teritoriul său.

Analiștii FDD au remarcat, însă, faptul că unul dintre debarcaderele construite în noua bază militară are aceleași dimensiuni cu cel din baza militară a Chinei din Djibouti, ambele capabile să servească nave militare de mari dimensiuni.

„În 2016, oficiali din China și Djibouti au negat și atunci rapoarte potrivit cărora China intenționa să pună bazele unei prezențe militare în Cornul Africii”, a spus Singleton.

djibouti-deschidere-bază-militară-china
Ceremonia de deschidere a bazei militare a Chinei în Djibouti. Foto: Profimedia Images

La mai puțin de un an mai târziu, armata chineză a trimis însă nave din flota sa din Marea Chinei de Sud la deschiderea bazei din Djibouti. Au urmat apoi șase săptămâni de exerciții militare.

China a criticat de mult timp rețeaua de aproximativ 750 de baze militare americane de peste ocean, acuzând Washingtonul că destabilizează securitatea globală și folosește aceste avanposturi pentru a se implica în afacerile altor țări.

„Noul Drum al Mătăsii”. Principalele țări în care China caută să își construiască noi baze navale 

Pe măsură ce rivalitatea dintre SUA și China se înăsprește, experții spun că Beijingul a devenit din ce în ce mai interesat de găsirea unor soluții pentru a rupe „încercuirea” fizică impusă de americani, potrivit viziunii Chinei, în timp ce își exercită propria sa forță militară în străinătate.

Inițiativa de finanțare a proiectelor de infrastructură „Noul Drum al Mătăsii” a sprijinit eforturile firmelor chinezești de a accesa zeci de porturi din toată lumea care pot oferi beneficii de logistică și realimentare pentru marina chineză și ar putea fi transformate în viitoare baze militare ale Beijingului.

În topul listei țărilor în care China ar putea să își construiască noi baze navale se află Sri Lanka, urmată de Guineea Ecuatorială, Pakistan, Camerun, Cambodgia, Vanuatu, Mozambique și Mauritania.

Portul comercial Hambantota din Sri Lanka era de mult timp considerat ca fiind principalul candidat pentru o viitoare bază navală a Chinei.

Beijingul a dobândit controlul asupra portului în 2017, atunci când o companie chineză de stat a semnat un contract de închiriere pe 99 de ani cu Colombo pentru a administra locația, după ce Sri Lanka nu și-a mai putut plăti datoriile pe care le avea față de China, care a finanțat construcția portului.

„Cooperarea navală s-a consolidat și mai mult în 2018, când China a oferit marinei din Sri Lanka o fregată Tip 053 drept cadou, și nu sub forma unei achiziții militare străine”, a transmis AidData, un laborator de cercetare al Universității William & Mary din Virginia.

„Lucrul de care sunt eu cel mai îngrijorat este această bază militară de pe coasta Atlanticului și locul cel mai probabil pentru asta în prezent este în Guineea Ecuatorială”, a explicat anul trecut generalul Stephen J. Townsend, comandant al trupelor americane care operează în Africa.

Gabon
Lovitura de stat din Gabon a complicat eforturile Chinei de a dezvolta relațiile cu statul african. Sursa foto: Profimedia Images

Gabon este o altă țară africană în care China a investit mult pentru a dezvolta relații cât mai apropiate, dar lovitura de stat de săptămâna trecută, în urma căreia președintele țării a fost arestat la domiciliu, a adus noi incertitudini în relația China-Gabon.

Oricare ar fi detaliile exacte ale planului Beijingului de a obține acces militar în Africa de Vest, un lucru este clar: China își dorește ca într-o bună zi să dezvolte capacitatea de a-și folosi forța militară în emisfera vestică.

„Cucerirea” emisferei vestice. SUA, spionate de China din Cuba

Obiectivul Chinei de a avea baze navale permanente în alte țări este încă și mai dificil de realizat întrucât Beijingul aplică o politică veche ce nu îi permite să aibă aliați oficiali, ceea ce complică o posibilă decizie a acestor state să găzduiască pe teritoriul lor bazele militare ale Chinei.

În plus, Beijingul ar risca să fie atras în conflicte locale izbucnite în țările în care își construiește aceste baze militare.

Într-un caz recent, militanți pakistanezi au atacat mai multe mașini cu care circulau ingineri chinezi în Gwadar - unul dintre locurile în care experții spun că China ar putea să își facă instalații militare.

Pe lângă bazele navale, armata Chinei caută să își dezvolte și capacitățile de spionaj, potrivit FDD, asemănătoare cu cele de care SUA și alte puteri dispun în locații strategice.

China a spionat SUA din locații pe care le deține în Cuba timp de mai mulți ani, potrivit surselor CNN. Beijingul ar avea chiar un acord cu oficialii din Cuba pentru construcția unei noi stații de spionaj pe insulă care le-ar putea permite chinezilor să acceseze comunicațiile electronice din sud-estul Statelor Unite.

China are, de asemenea, o stație de monitorizare a sateliților în deșertul din Patagonia în Argentina, despre care oficialii de la Buenos Aires au spus că funcționează doar în scop civil cu toate că este administrată de o organizație din China care are legături cu Forțele de Sprijin Strategic ale armatei chineze.

„Obiectivul Chinei este să domine lumea prin control autoritar”, a spus congresmenul american Seth Moulton. „Și autoritarismul este ceea ce ei exportă în alte țări și regiuni prin extinderea prezenței lor militare”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri