Curtea Internaţională de Justiţie ordonă Israelului să permită intrarea ajutorului umanitar de urgență în Fâșia Gaza

Data publicării:
profimedia-0860084578
Foto: Profimedia Images

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al ONU, a ordonat joi Israelului să ofere „asistenţă umanitară de urgenţă” în Fâşia Gaza, în faţa „foametei care se instalează” pe teritoriul palestinian, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Această ordonanţă este adresată Israelului „în conformitate cu obligaţiile ce îi revin în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid”, precizează Curtea.

Ordinul publicat joi răspunde unei cereri adresate CIJ la începutul lunii martie de către Africa de Sud de a impune Israelului „măsuri provizorii suplimentare” faţă de cele anunţate pe 26 ianuarie.

Israelul, la rândul său, a descris drept „scandaloasă” şi „respingătoare din punct de vedere moral” solicitarea Africii de Sud la cea mai înaltă instanţă a ONU pentru noi măsuri de urgenţă în faţa foametei din Gaza.

În ordinul său publicat joi, Curtea a observat că „s-au deteriorat şi mai mult condiţiile dezastruoase în care trăiesc palestinienii din Fâşia Gaza”. „Palestinienii din Gaza nu mai sunt doar expuşi unui risc de foamete, aşa cum a menţionat în ordinul său din 26 ianuarie 2024, ci trebuie acum să se confrunte cu o foamete care se instalează”, conchide CIJ. Prin urmare, Israelul „trebuie” să asigure „fără întârziere furnizarea nerestricţionată şi la scară largă de către toate părţile interesate a serviciilor de bază şi a asistenţei umanitare necesare de urgenţă” în Fâşia Gaza, ordonă CIJ.

CIJ mai cere ca asistenţa acordată palestinienilor să fie făcută „prin creşterea capacităţii şi a numărului de puncte de trecere terestre şi menţinându-le deschise atât timp cât este necesar”.

Pretoria a salutat joi decizia ca fiind „importantă”. „Faptul că moartea palestinienilor nu este cauzată doar de bombardamente şi atacuri la sol, ci şi de boli şi foamete, indică necesitatea de a proteja dreptul acestui grup de a exista”, a spus Africa de Sud într-un comunicat de presă.

Ordinele CIJ, care soluţionează litigiile dintre state, sunt obligatorii, dar Curtea nu are mijloace de a le pune în aplicare.

Africa de Sud a sesizat CIJ la sfârşitul lunii decembrie, acuzând Israelul de comiterea unui genocid în Fâşia Gaza, acuzaţie negată vehement de Israel. În ianuarie, instanţa a ordonat Israelului să facă tot posibilul pentru a preveni genocidul în timpul ofensivei sale şi a decis că Israelul trebuie să autorizeze asistenţă pentru Gaza. Peste câteva săptămâni Africa de Sud a cerut măsuri suplimentare, invocând o iminentă incursiune în Rafah anunţată de Israel, cerere respinsă de instanţă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri