Cutremurul din Japonia a lărgit cu 175 de metri linia de coastă a peninsulei Noto

Data actualizării: Data publicării:
cutremur-japonia-satelit-profimedia
Cutremurul devastator din Japonia, care s-a produs în prima zi a anului, a modificat geografia. Linia de coastă a peninsulei Noto a fost lărgită cu peste 175 de metri. FOTO: Profimedia Images

Cutremurul devastator din Japonia, care s-a produs în prima zi a anului, a modificat geografia. Linia de coastă a peninsulei Noto a fost lărgită cu peste 175 de metri.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Facultatea din Hiroshima care a analizat deplasarea solului cauzată de cutremurul cu magnitudine de 7,6.

Potrivit presei din Japonia, suprafața de teren extinsă ar fi mult mai mare, de 2,4 kilometri.

Apa mării aproape că a dispărut în unele porturi de pe coasta de nord a peninsulei, mai spun oamenii de știință. 

Puternicul seism care a zguduit centrul Japoniei la 1 ianuarie a dus la cel puţin 161 de morţi, în timp ce 103 persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni dimineaţă de autorităţile locale. Cutremurul cu magnitudinea 7,5, care a provocat şi peste o mie de alunecări de teren, a dus la aproximativ 560 de răniţi, potrivit unui comunicat al prefecturii Ishikawa, epicentrul dezastrului. Sute de clădiri din Peninsula Noto au fost distruse complet sau parţial în urma cutremurului.

Seismul produs luni la ora locală 16.10 (07.10 GMT) a fost resimţit până la Tokyo, la 300 de kilometri depărtare.  

Cutremurul a făcut ca terenul să se ridice cu mai mult de patru metri.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri