Galerie Foto Imagini din satelit cu dezastrul produs de cutremurul din Japonia. Pământul s-a ridicat cu 4 metri

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0833846289
Imagini din Wajima, după cutremur. Foto: Profimedia Images

Echipele de salvare din Japonia se confruntau miercuri cu o vreme extrem de nefavorabilă în timp ce continuau să caute supravieţuitori ai teribilului cutremur care a lovit luni centrul ţării. Cutremurul a făcut ca terenul să se ridice cu mai mult de patru metri și să se deplaseze cu 130 cm spre vest. 

Distrugerile provocate de cutremurul din Japonia, văzute din satelit. Foto: Profimedia Images
Distrugerile provocate de cutremurul din Japonia, văzute din satelit. Foto: Profimedia Images

Unele zone au devenit instabile în urma cutremurului principal care s-a produs în ziua de Anul Nou, la ora 16:10 (07:10 GMT), având magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6 conform JMA, dar şi a celor câteva sute de replici, unele puternice, şi a tsunamiului care a urmat, cu valuri de peste un metru, devastând coastele, drumurile şi casele de la malul mării.

Sute de clădiri din Peninsula Noto au fost distruse complet sau parţial în urma cutremurului.

Bilanțul cutremurului a ajuns la 64 de morți și peste 300 de răniți, dintre care 20 sunt în stare gravă. Bilanțul este încă provizoriu. Operațiunile de salvare continuă, dar vremea complică eforturile.

Temperaturile au scăzut și sunt anunțate ploi abundente și posibile alunecări de teren în zona cea mai afectată - peninsula Noto, o fâșie de pământ care se extinde în Marea Japoniei.

Drumurile rupte, infrastructura deteriorată şi locaţia îndepărtată a celor mai afectate zone au îngreunat eforturile de salvare, iar amploarea totală a pagubelor şi a victimelor rămâne neclară la două zile după cutremur.

Premierul japonez Fumio Kishida a dat instrucţiuni guvernului său pentru a se asigura că supravieţuitorii au acces la facilităţi de bază, inclusiv la electricitate şi apă.

„Vă rugăm să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a salva cât mai multe persoane, ţinând cont în acelaşi timp de faptul că aceasta este, de asemenea, o bătălie împotriva timpului”, a declarat Kishida în timpul unei reuniuni de răspuns la dezastre. El a precizat că supravieţuitorii s-ar putea să nu se poată întoarce acasă pentru o perioadă de timp.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri