Video „Cuvântul moarte e de trei ori pe prima pagină a contractului”. Ce spune un fost turist care a vizitat epava Titanicului

Data actualizării: Data publicării:
submarinul titan
Submersibilul Titan, dispărut în Atlantic. Foto: Profimedia Images

Mike Reiss, un scenarist și producător din New York, care a lucrat la serialul Simpsons și a făcut o călătorie cu submarinul Titan anul trecut, a explicat că toți cei care aleg să viziteze epava Titanicului semnează o declarație pe proprie răspundere, în care, încă de pe prima pagină, se menționează riscurile la care se expun turiștii și unde cuvântul „moarte” este scris de trei ori, potrivit BBC.

Mike Reiss a declarat pentru BBC Breakfast: „Semnezi o declarație pe proprie răspundere, care enumeră una după alta modalitățile în care ai putea muri în timpul călătoriei. Se menționează moartea de trei ori pe prima pagină. În timp ce mă urcam în submarin, m-am gândit că acesta ar putea fi sfârșitul, deci nimeni care se află în această situație nu a fost luat prins cu garda jos. Cu toții știți în ce vă băgați. Este o adevărată explorare. Nu este o vacanță. Nu este o căutare de senzații tari, nu este un salt cu parașuta. Aceștia sunt exploratori și călători care vor să vadă ceva.”

Submersibilul Titanic, căutat intens după ce a dispărut duminică în timp ce se scufunda către epava Titanicului, este o ambarcaţiune mică, proiectată pentru a ţine doar cinci persoane timp de o zi - două ore coborâre, câteva ore de explorare a navei eşuate şi două ore înapoi la suprafaţă, relatează CNN şi BBC.

Fără scaune şi cu o singură toaletă. Cum este în interiorul submarinului 

Anul trecut, fondatorul operatorului turistic OceanGate Expeditions a arătat unei echipe CBS interiorul acestui submersibil folosit pentru a vizita epava Titanicului. Înregistrarea video de la CBS arată o cameră mică, cu un spaţiu cât un monovolum.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Nu există scaune sau canapele, iar pasagerii trebuie să stea cu picioarele încrucişate pe podea, asta după ce s-au descălţat înainte de a intra.

Pentru un submersibil atât de avansat, interiorul este în mare parte gol şi simplu, cu un singur buton şi un ecran pe perete. Restul operaţiunilor navei sunt efectuate de la un controler portabil, care arată ca o consolă de jocuri, cu butoane colorate.

Există o singură toaletă mică în partea din faţă a navei, care se dovedeşte a fi „cel mai bun scaun din casă”, potrivit unei descrieri pe site-ul OceanGate, care însă nu mai este disponibilă, precizează CNN. Această descriere adăuga că, atunci când toaleta este folosită, se instalează o perdea de intimitate „şi se dă muzica la maximum”, însă pasagerilor li se recomandă să îşi restrângă dieta înainte şi în timpul scufundării „pentru a reduce probabilitatea de a fi nevoiţi să folosească facilităţile”.

Jurnalistul David Pogue de la CBS, care a fost anul trecut cu Titan până la epava Titanicului, a declarat pentru BBC că atunci când nava de sprijin de la suprafaţă se află direct deasupra submarinului, se pot trimite mesaje scurte între cele două. În caz contrar, comunicarea prin GPS sau sisteme radio nu este disponibilă, deoarece nu funcţionează sub apă. Pogue spune că, de asemenea, nu este posibil ca cei aflaţi la bordul submarinului să iasă singuri din submersibil, deoarece sunt încuiaţi înăuntru cu şuruburi aplicate din exterior.

În 2022, şi BBC a filmat în interiorul submersibilului Titanic. Se crede că Stockton Rush, directorul executiv al companiei OceanGate, care apare în acest videoclip, este una dintre cele cinci persoane aflate acum pe nava dispărută.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri