Video Dacă e joi, e Belgia. Cel puțin pentru Putin, care vine cu o nouă declarație-șoc: Belgia există pe harta Europei „mulțumită” Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Putn zâmbește cu harta Rusiei în spate
Vladimir Putin obișnuiește să își justifice politicile prin propria lui interpretare a istoriei. Foto: Profimedia Images

Întâiul istoric al Rusiei, Vladimir Putin a mai livrat lumii încă una din ciudatele sale lecții de istorie: dictatorul rus a declarat că Belgia „își datorează existența” și independența Rusiei, informează joi Politico.

”Apropo, Belgia - probabil că ați auzit de ea - e un stat independent care a apărut pe harta lumii în mare parte mulțumită Rusiei și poziției sale (a Rusiei)”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei dezbateri cu publicul televizate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Declarația lui Putin a fost făcută miercuri la un forum pentru tineret organizat la Soci, același la care Dmitri Medvedev s-a afișat îmbrăcat în „uniformă Mao” lângă o hartă în care Rusia avea graniță comună cu România la gurile Dunării.

Deloc surprinzător atunci când vine vorba despre istoria după Putin, situația e exact pe dos, arată publicația Politico: Când Belgia s-a revoltat, în 1830, împotriva Regatului Țărilor de Jos (acțiune înurma căreia și-a câștigat ulterior independența), Rusia țaristă și-a trimis trupele pentru a-i sprijini pe olandezi, de teamă ca astfel de acțiuni să nu afecteze și restul marilor monarhii europene.

În cele din urmă, trupele țariste - alcătuite în special din polonezi - au fost trimise în Polonia pentru a înăbuși „Revoluția Cadeților” - o rebeliune armată împotriva Imperiului Rus.

Elevii ruși au un nou manual de istorie, special conceput pentru a corespunde politicilor naționaliste ale lui Vladimir Putin, scrie El Pais. Manualul, care va fi folosit din septembrie de elevii ruși din ultimul an de liceu, rescrie o bună parte din istoria lumii din 1945 și până în prezent.

Putin, care își justifică politicile prin propria lui interpretare a istoriei, și-a exprimat în mod repetat dorința de a introduce un singur manual de istorie „cu o concepție unitară” și bazată pe „evaluarea oficială” a Kremlinului.  Astfel, elevii ruși vor învăța după un nou manual de istorie, special conceput pentru a corespunde politicilor naționaliste ale lui Vladimir Putin. Manualul, folosit din septembrie 2023 de elevii ruși din ultimul an de liceu, rescrie o bună parte din istoria lumii din 1945 și până în prezent.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri