„Dacă vrei să trăiești, sapă”. Ucrainenii fortifică linia frontului dar s-ar putea să fie prea puțin și prea târziu

Data actualizării: Data publicării:
Ukraine: Members of the Ukrainian Armed Forces build and occupy new defensive trenches and fighting positions in the Donetsk Region of Ukraine.
Ucrainenii se pregătesc pentru viitoare ofensive rusești prin întărirea liniilor defensive. Foto: Profimedia Images

„Dacă vrei să trăiești, sapă.” Cuvintele, rostite adesea de trupele ucrainene, sunt sfaturi universale pentru războiul de tranșee în general, dar mai ales pentru cele două armate în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. La douăzeci și unu de luni de război la scară largă, tacticile din Primului Război Mondial, cu avantajul high-tech adus de drone și alte inovații, continuă să domine conflictul, scrie The Kyiv Independent.

Rusia și Ucraina se confruntă cu o campanie de iarnă care pare să fie la fel de brutală ca cea de anul trecut, iar forțele ruse sunt cele care au luat inițiativa pe o porțiune largă a liniei frontului de est și se pare că o vor păstra și la începutul anului viitor.

Pe măsură ce Ucraina se luptă cu tensiunile politice interne, amenințarea întreruperii ajutorului militarului occidental și conștientizarea eșecului contraofensivei de vară, au început să se ridice întrebări cu privire la pregătirea Ucrainei pentru o lungă luptă defensivă.

Pe 24 noiembrie, viceprim-ministrul și ministrul transformării digitale Mykhailo Fedorov a anunțat crearea unui nou grup de lucru condus de el și de ministrul Apărării Rustem Umerov pentru „coordonarea eforturilor tuturor autorităților și ale armatei în chestiunile de construcție a fortificațiilor.”

Șase zile mai târziu, președintele Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu Umerov și alți oficiali din regiunea Zaporojie pentru a discuta despre construirea fortificațiilor, concentrându-se pe cele mai critice sectoare ale liniei frontului, precum și granița de stat cu Belarus, de unde forțele ruse au lasat atacul eșuat asupra Kievului în februarie 2022. Într-o declarație scrisă, Ministerul Apărării a confirmat pentru Kyiv Independent că planurile sunt pentru fortificații care să se întindă de-a lungul întregii linii de contact.

Dar, spre deosebire de Rusia, care a petrecut luni de zile construindu-și liniile defensive, în timp ce propriile forțe dețineau inițiativa iarna și primăvara trecută, Kievul nu a luat aceleași măsuri în timp ce forțele ucrainene atacau vara.

„De-a lungul întregii linii a frontului unde ne aflăm noi (forțele ucrainene) acum, suntem acolo de nu mai puțin de jumătate de an”, a declarat colonelul ucrainean în retragere și expert la Centrul pentru Strategii de Apărare Viktor Kivliuk.

„Acest lucru se întâmplă de jumătate de an și dintr-o dată, comandantul suprem (Zelenski) pare să se trezească și să propună construirea de fortificații. Unde a fost în tot acest timp?”, a spus Kivliuk.

Campania de iarnă, în defensivă

Anunțată de ofensivă pe scară largă asupra orașului Avdiivka la începutul lunii octombrie, Ucraina a intrat pe deplin în campania de iarnă în defensivă.

Deși Avdiivka rămâne un punct fierbinte, noi atacuri au început în alte sectoare, mai ales la Marinka și Bahmut, unde forțele ruse au înregistrat câștiguri semnificative pentru prima dată în câteva luni.

În stil familiar, Kievul nu a declarat niciodată că contraofensiva sa s-a încheiat oficial, dar realitatea de pe teren este greu de negat.

Într-un interviu din 1 decembrie, fostul șef al statului major ucrainean Viktor Muzhenko a cerut Kievului să facă o trecere conștientă la apărare strategică, pentru a-și aduna și a-și păstra forțele în timp ce rețin avansurile inamice.

„Trebuie să întărim linia frontului”, a spus el în interviu. „Trebuie să creăm o rezervă puternică, nu numai în ceea ce privește cantitatea, ci și calitatea.”

„În acest moment nu putem avansa nicăieri, tot ceea ce se întâmplă este la o scară atât de mică încât în ​​mod clar nu va duce nici la victorie, nici la eliberarea teritoriului ucrainean”, a fost de acord Kivliuk. „Avem nevoie de o pauză.”

Având în vedere această nevoie, „existența unor linii de apărare bine pregătite și bine construite sunt de o importanță critică pentru apărarea Ucrainei în ansamblu”, a menționat Kivliuk.

Atunci când ești în apărare împotriva ofensivelor combinate cu arme la scară largă în războiul de poziție care a ajuns să domine în Ucraina, există o distincție importantă între pozițiile de pe front în zona de luptă activă imediată și liniile fortificate pregătite în prealabil, construite în spate.

Donetsk Region, Ukraine: Ukrainian infantrymen of the 24th Mechanized Brigade man defensive trenches hundreds of meters from Russian military positions.
Război în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Această diferență a fost reflectată în anunțurile comune ale grupului de lucru: necesitatea construirii primei linii defensive va reveni unităților militare staționate în acea zonă.

Cele mai multe brigăzi ale forțelor terestre ucrainene au de obicei propriile batalioane de ingineri, în timp ce două brigăzi de ingineri dedicate și alte unități separate operează, de asemenea, sub Comandamentul Forțelor de Sprijin.

În ciuda acestor resurse existente pe hârtie, soldații ucraineni care luptă în punctele fierbinți din prima linie au raportat un eșec în a pregăti chiar și cele mai elementare linii de tranșee de rezervă în spatele pozițiilor din zona de contact.

Aceste erori de bază au fost raportate de câțiva soldați din zona Avdiivka, unde, în ciuda pierderilor grele, forțele ruse au avansat câțiva kilometri în unele zone.

Aceleași probleme sunt frecvente mai la nord în Bahmut, potrivit unui comandant superior al artileriei detașat în apropierea orașului, care a cerut să-și păstreze anonimatul, scrie The Kyiv Independent.

„Nici pozițiile fortificate și nici cea de-a doua linie nu sunt pregătite corespunzător, nici satele care în viitorul apropiat ar putea fi cuprinse de lupte active”, a spus el.

„Când rușii iau cu asalt tranșeele, băieții noștri nu au unde să se retragă și nu există poziții defensive; trebuie să sape tranșee sub focul mitralierelor și al lunetisților sau sub bombardamentele artileriei.”

Potrivit comandantului, chiar și atunci când se dă ordin pentru a săpa tranșee, unitățile cu personal și resurse insuficiente nu sunt adesea capabile să-l îndeplinească.

„Ordinul este dat de comandantul de sector, repetat de comandantul batalionului și ar trebui să fie executat de companie cu oamenii săi”, a spus el, „dar nu sunt destui oameni sau ingineri să o facă.”

Eșecul contraofensivei de vară

Campania de vară și de toamnă din 2023 au fost definite de eșecul mult așteptatei contraofensive a Ucrainei de a obține câștiguri teritoriale semnificative din punct de vedere strategic.

Pe axa frontului de la sud de Orikhiv în regiunea Zaporojie și în drum spre Tokmak și Mariupol, satul Robotîne trebuia să fie luat în patru zile, conform planurilor ucrainene de război făcute împreună cu armata americană. 

Conduse de brigăzi antrenate și echipate de Vest și susținute de angajamente mari de muniție de artilerie, forțele ucrainene au avut totuși nevoie de 80 de zile pentru a captura așezarea acum ruinată și nu au reușit să împingă mai mult de câteva linii de copaci mai la sud după aceea.

Vina pentru eșec, potrivit surselor Washington Post, a fost împărțită între Kiev și Washington.

Dincolo de greșelile făcute în planificarea și executarea contraofensivei, un lucru era clar: rețeaua extinsă de linii defensive construite de ruși în sudul Ucrainei și-au făcut treaba.

Citește și EXCLUSIV Geoană: Urmează 5-6 luni intense pe frontul ucrainean, cu atacuri violente, brutale. Cele două armate nu vor petrece iarna în tranșee

Cu planuri pentru o contraofensivă ucraineană anunțate de la începutul anului, Rusia a început să lucreze la fortificații cu mult timp înainte.

Angajând cantități masive de resurse de stat, Rusia și-a extins liniile fortificate, care până atunci au fost numite după generalul Serghei Surovikin, chiar până la începutul ofensivei ucrainene din iunie.

Urmând doctrina militară sovietică de „apărare în profunzime”, două linii principale au fost construite la intervale de 10-15 kilometri în spatele liniei de contact, apărată ea însăși de kilometri de câmpuri de mine.

linia surovikin
Imagine din satelit a liniei Surovikin din regiunea Orihiv-Tokmak. Captură foto: Twitter/Black Bird Group & Tatarigami_UA

După ce au ajuns la prima dintre aceste linii la sfârșitul lunii august, soldații ucraineni au raportat rețele de tuneluri și buncăre armate cu beton care au fost nedetectate anterior de imaginile din satelit.

Eficiența Rusiei în planificarea și construirea Liniei Surovikin a beneficiat într-adevăr de structura de putere verticală simplă a țării, susține Kivliuk, dar aceasta nu este o scuză pentru ineficiența Kievului de a face același lucru.

„Nu este vorba despre dictatură sau democrație”, a spus el. „Dictaturile vor fi întotdeauna mai rapide în luarea deciziilor, dar această diferență nu este aceeași atunci când vine vorba de a săpa efectiv un șanț.”

Decizii întârziate

Lipsa îndelungată de acțiune de la Kiev are mai multe explicații plauzibile.

Mesajul public al Ucrainei – și în special al lui Zelenski – se bazează încă pe o intenție neclintită de a avansa și de a elibera restul teritoriilor ocupate. În cadrul acestei narațiuni, optica construirii de fortificații extinse de-a lungul liniei de contact existente evocă o admitere a unui fel de înfrângere; nu numai pentru contraofensiva din acest an, ci și pentru cele viitoare.

La rândul său, construirea unor linii de apărare la zeci de kilometri în spatele liniei de contact, așa cum a făcut Rusia, hrănește așteptări neplăcute a unor câștiguri majore ale inamicilor în viitor, în care orașe din prima linie precum Chasiv Yar, Toretsk sau chiar Kupiansk ar putea fi pierdute.

Un alt motiv invocat este lipsa de coordonare clară și de responsabilitate pentru o sarcină atât de mare și care depășește granițele dintre conducerea militară și cea civilă a Ucrainei.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy Visits Frontline Troops in Kupyansk
Zelenski, în vizită pe linia frontului, în apropiere de Kupiansk. Foto: Profimedia Images

Acești factori au însemnat invariabil că decizia a venit doar ca o mișcare reactivă la noile ofensive ale Rusiei și una care s-ar putea dovedi costisitoare.

„Cred că abia acum înalții oficiali ai țării au început să-și dea seama de mizeria în care se află Ucraina în acest moment”, a spus Yurii Nikolov, șeful proiectului media de investigație Nashi Hroshi („Banii noștri”). „Desigur, este mai bine mai târziu decât niciodată, dar lucrurile nu arată bine.”

În declarația sa, Ministerul Apărării spune că decizia de a forma grupul de lucru a fost luată de Zelenski și executată de Cabinetul de Miniștri.

După cum susțin Nikolov și alți comentatori, prezența lui Fedorov ca co-șef al grupului sugerează că este puțin probabil ca mișcarea să fi fost inițiată de Zelenski.

Deși tânărul ministru a fost implicat direct în efortul de război prin operaționalizarea dronelor și a altor inovații tehnologice, el este o alegere neașteptată pentru a conduce un astfel de grup.

Ministerul Transformării Digitale a confirmat pentru Kyiv Independent că ministerul nu va fi direct implicat în lucrările de fortificații; că doar Fedorov însuși va fi implicat în rolul său de co-șef al grupului.

Deși nu a oferit un motiv direct pentru care toate acestea s-au întâmplat atât de târziu, comentariile Ministerului Apărării au părut să aprecieze nevoia urgentă de a construi linii defensive.

„Lucrările în acest domeniu au fost efectuate și vor continua să fie efectuate”, se arată în comunicat. „Lucrăm la reducerea timpului efectiv de la momentul luării deciziilor până la construirea fortificațiilor.”

Obligați să acționeze

În ciuda întârzierii, decizia conducerii ucrainene de a începe în sfârșit să lucreze sistematic la linii defensive fortificate dă speranța că Ucraina va putea rezista mai bine la ceea ce ar putea fi luni de operațiuni ofensive rusești.

Potrivit Ministerului Apărării, proiectarea fortificațiilor va urma doctrina existentă modificată pentru a fi mai bine pregătite pentru noile provocări ale acestui război.

„Există forme și modele tipice aprobate de adăposturi și structuri utilizate pe linia de apărare”, a spus ministerul. „În plus, lucrările sunt modernizate și îmbunătățite pentru a proteja mai bine împotriva utilizării de către inamic a munițiilor termobarice, a dronelor și a munițiilor cu dispersie.”

Dar dincolo de proiectare, sarcina în cauză prezintă provocări formidabile pentru Kiev.

Odată cu începutul iernii, terenul înghețat și întărit face lucrările de excavare mult mai dificile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„În timpul iernii, săparea unui șanț este aproape imposibilă, pământul este dur”, a spus comandantul de lângă Bahmut. „Tot ce poți face este să ocupi ruinele clădirilor, dacă există, sau să sapi în găurile de obuze existente.”

Poate mai descurajantă decât frigul va fi organizarea lucrărilor, cu o multitudine de organisme guvernamentale și militare implicate și planul de finanțare în mare măsură necunoscut.

Potrivit anunțului inițial al lui Fedorov, în timp ce prima linie va fi construită de armată, a doua va fi sub supravegherea Agenției de Stat pentru Restaurare și Dezvoltare a Infrastructurii, „prin implicarea contractorilor privați”.

Afacerile private au oferit finanțare pentru faza inițială a construcției, a adăugat Fedorov, fără a preciza câte fonduri au fost strânse sau cum vor fi finanțate lucrările după acest punct.

Pentru a complica lucrurile, construirea de fortificații sporadice până acum a fost, în timpul războiului pe scară largă, în mod tradițional de competența administrațiilor regionale, care au primit finanțare de la guvernul central.

În cea mai recentă astfel de alocare, administrația regională a regiunii Zaporojie a primit 856.000 de dolari pentru construirea de fortificații. Anunțul nu a făcut nicio mențiune despre noile ordine ale lui Zelenski sau despre grupul de lucru.

„Alocarea fondurilor arată că activitatea grupului (de lucru comun) sprijină eficient acordarea de asistență, așa cum s-a făcut în regiunea Zaporojie”, a spus Ministerul Apărării, întrebat dacă acești bani fac parte din noua schemă de fortificații.

Această rețea încurcată de responsabilitate, a avertizat Kivliuk, ar putea oferi oportunități pentru fapte de corupție și neglijență în întreaga structură a proiectului.

„Noi (Ucraina) fie vom fi ocupați, fie nu, fie vom trăi, fie vom fi uciși”, a spus Nikolov.

Având în vedere că o apărare solidă este crucială pentru Ucraina, miza pentru acest nou proiect nu ar putea fi mai mare, concluzionează jurnaliștii de la The Kyiv Independent.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri