David Kozak, autorul masacrului de la Praga, voia să își arunce în aer casa. A primit permis de port-armă deși avea probleme psihice

Data actualizării: Data publicării:
David Kozak,
David Kozak, studentul care a ucis 14 persoane în Praga. Foto: Profimedia

Apar noi detalii despre atacatorul de la Praga. David Kozak, tânărul de 24 de ani care a ucis 14 oameni, strânsese un arsenal impresionant de arme, luase cursuri de autoapărare și se pregătea să își arunce în aer casa. O parte din arme au fost băgate de student și în facultate, în așteptarea atacului. Tânărul ar fi fost tratat recent pentru probleme psihice, a scris o publicație cehă. În ciuda acestui fapt, a putut să primească adeverința medicală necesară permisului de port-armă și în ultimele luni a înregistrat, pe numele lui, mai multe arme puternice.

Durere fără margini în Cehia, unde a fost ținut un moment de reculegere pentru victimele masacrului de la universitate. Țara trece prin clipe cumplite și mulți recunosc că sunt în continuare speriați.

-Sunt foarte șocat. Nu mă mai simt în siguranță în locurile publice, mai ales în mijloacele de transport.

- Sunt student la această facultate (de Filosofie, n.red.) și îmi va fi greu să mă întorc după Crăciun și Anul Nou.

Colegi și prieteni ai studenților morți, alături de sute de alți cehi, s-au adunat în piețe publice. Au aprins lumânări și au depus flori, au plâns și s-au îmbrățișat, cu speranța că o asemenea tragedie se va mai întâmpla niciodată.

-Una dintre vecinele noastre a murit aici. Era profesoară de muzică...e foarte trist, îmi pare rău...

Milos Vystrcil, președintele Senatului Cehiei: Când Cehia este acoperită cu văl negru de Crăciun, trebuie să ne gândim și să găsim putere pentru viitor. Trebuie să ne gândim la victime și să ne gândim ce trebuie să facem ca să evităm asemenea lucruri. Depinde de fiecare dintre noi, nu doar de politicieni sau de nivelul de securitate din universități.

Ziua a început cu o slujbă oficiată în catedrala Sfântul Vitus din Praga, unde sute de oameni și-au amintit cu lacrimi în ochi de cei ce au murit în cea mai neagră zi din istoria recentă a țării.

În paralel, au apărut noi informații despre ucigașul de 24 de ani. Ar fi fost tratat recent pentru probleme psihice, dar cu toate acestea, a primit adeverința medicală necesară permisului de port-armă. În urmă cu șase luni, el a înregistrat pe numele său un număr mare de arme scumpe și puternice.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri