Decizie istorică a Curții Supreme SUA: Membrii colegiului electoral, obligați să voteze cu câștigătorul votului popular din statul lor

Data actualizării: Data publicării:
joe biden si donald trump alegeri sua 2020
Foto: Colaj foto Gettyimages

Statele americane ar putea să îi oblige pe electorii din colegiul electoral să voteze strict pe baza votului popular din statul respectiv, conform unei decizii a Curții Supreme a Statelor Unite, scrie Bloomberg.

Noua decizie ar crește predictibilitatea alegerilor, mai ales în cazul celor mai strânse, în condițiile în care așa zișii „electori necredincioși” ar fi putut schimba rezultatul alegerilor prin refuzul de a vota în funcție de votul din statul lor.

Curtea Supremă respinge, astfel, ideea conform căreia electorii au dreptul de a vota cu cine doresc, în ciuda rezultatului votului din statul lor.

În sistemul electoral american, președintele Statelor Unite este ales indirect de poporul american, prin 538 de electori stabiliți la nivel de stat de delegațiile celor două partide americane, republican și democrat.

Fiecare stat are un număr de electori care sunt distribuiți candidaților printr-un aranjament de tip „câștigătorul ia totul”, bazat pe votul popular din statul respectiv, cu excepția statelor Nebraska și Maine, care își împart electorii în mai multe circumscripții, acordând, astfel, electorii semi-proporțional.

Spre exemplu, dacă un candidat câștigă alegerile în statul California, chiar și la o diferență de un vot, atunci el va primi toate cele 55 de voturi ale statului respectiv, însă prin electorii aleși de partidul din care face parte. Până acum, electorii puteau să voteze pe oricine voiau, inclusiv pe cineva care nu a participat la alegeri.

Pentru a câștiga președinția, un candidat trebuie să obțină 270 de voturi în colegiul electoral. În cazul în care există o egalitate de 269-269, delegațiile statelor aleg în sistem majoritar președintele Statelor Unite, iar Senatul american alege vicepreședintele.

Din cauza acestui sistem, există posibilitatea ca cel care câștigă votul popular la nivel național să piardă, totuși, alegerile, așa cum s-a întâmplat în 2016 și 2000, când candidații republicani Trump și Bush au ajuns la Casa Albă deși au primit mult mai puține voturi decât Clinton și Gore.

În 2016, au existat 7 astfel de „electori necredincioși” – doi dintre ei, electori republicani, și-au dat votul lui John Kasich, respectiv Ron Paul. Restul, electori democrați, au refuzat să voteze pentru Hillary Clinton și au votat pentru Colin Powell, Bernie Sanders sau activista nativă americană Faith Spotted Eagle.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...