Deputaţii francezi au aprobat înscrierea dreptului la avort în Constituţie. Votul a fost dedicat femeilor din Polonia, Ungaria și SUA

Data publicării:
Adunarea Nationala din Franta
Proiectul de garantare a dreptului la avort prin Constituţie a fost aprobat în Adunarea Naţională a Franţei. Foto: Profimedia Images

Deputaţii francezi au votat joi în favoarea înscrierii dreptului la avort în Constituţie, un "vot istoric" potrivit susţinătorilor proiectului, care se aşteaptă ca acesta să fie un mesaj pentru restul lumii, în contextul în care mai multe state au limitat dreptul la întreruperea de sarcină, în ultima vreme, informează Agerpres.

"Adunarea Naţională vorbeşte lumii, ţara noastră vorbeşte lumii", a spus preşedinta grupului La France Insoumise, Mathilde Panot, care a dedicat votul femeilor din Ungaria, Polonia şi Statele Unite.

Membrii Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului, au votat cu o largă majoritate, de 337 de voturi la 32. Mai este nevoie, acum, şi de aprobarea Senatului.

Potrivit proiectului de amendare a Constituţiei, statul francez va garanta "acces egal la dreptul la întrerupere voluntară a sarcinii".

În Franţa, întreruperea voluntară de sarcină nu mai este pedepsită prin lege din 1975, însă, conform unor asociaţii, deşi este legal de jumătate de secol, avortul rămâne în mare măsură tabu.

Sarah Durocher, copreşedintă a Planning Familial, o asociaţie care are ca obiectiv educaţia sexuală şi lupta pentru dreptul la măsuri de contracepţie, spune că "există în continuare multă culpabilizare, stigmatizare".

Votul din Franţa survine într-un context în care în Europa, dar şi în SUA, se simte tot mai tare un sentiment împotriva dreptului la avort.

Iniţiativa a venit după ce Curtea Constituţională a Statelor Unite a revocat o decizie din 1973 care garanta dreptul la întreruperea de sarcină pe tot teritoriul ţării.

Hotărârea de atunci a generat şi o rezoluţie de condamnare din partea Parlamentului European, care a propus ca dreptul la avort să fie înscris în carta europeană a drepturilor fundamentale.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri