Deși sportivii afgani nu vor fi prezenți la competiție, drapelul afgan va flutura în deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Tokyo

Data actualizării: Data publicării:
drapelul afgan
Spiritul sportivilor afgani va fi prezent pe stadionul olimpic din Tokyo la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de vară. Sursă foto: Getty Images

Deși delegația olimpică a Afganistanului nu va putea fi prezentă la deschiderea de marți a Jocurilor Paralimpice de la Tokyo, din cauza faptului că sportivii au fost blocați în țară după ce talibanii au cucerit orașul Kabul și au preluat puterea, drapelul afgan va flutura pe stadionul olimpic și va fi folosit ca simbol al „solidarității și păcii” în cadrul ceremoniei de deschidere din Japonia, potrivit CNN

Cea de-a 16-a ediție a Jocurilor Paralimpice de vară, întârziată cu un an din cauza pandemiei de COVID-19 va avea loc în mijlocul celui mai grav focar de COVId-19 din Japonia. Condițiile vor fi similare celor aplicate în cadrul Jocurilor Olimpice, iar participarea de la majoritatea evenimentelor sportive de la Tokyo va fi interzisă, din cauza numărului în creștere a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2. 

Vorbind în ajunul ceremoniei de deschidere de marți, care se va desfășura pe stadionul Olimpic din Tokyo, președintele Comitetului Paralimpic Internațional (IPC), Andrew Parsons, a declarat că aceste jocuri paralimpice se vor ține în siguranță.

„Una dintre întrebările care mi-au fost adresate foarte des s-a referit la siguranța acestor jocuri. Nu am fi aici dacă nu am crede că putem oferi siguranță acestor jocuri", a transmis Parsons. 

De asemenea, acesta confirmat că drapelul negru-roșu-verde al Afganistanului va fi încorporat în parada ceremoniei de deschidere, în ciuda faptului că sportivii afgani nu pot participa la această ediție din cauza anulării zborurilor din țara preluată de talibani. 

De altfel, aeroportul internațional din Kabul a fost în centrul atenției lumii în ultima săptămână, după ce talibanii au cucerit capitala și mii de oameni au încercat să fugă din calea noului regim.

Citește și: Șapte oameni au murit în haosul de la aeroportul din Kabul: „Situația rămâne extrem de periculoasă”

„Vom include drapelul Afganistanului în ceremonie, în semn de solidaritate cu poporul afgan. Pentru asta, am invitat un reprezentant al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) să fie purtătorul drapelului", a declarat Andrew Parsons, care a mai precizat că „este important să aducem în atenția lumii un mesaj de solidaritate și pace cu poporul afgan".

Citește și: Șeful ONU pentru drepturile omului spune că a primit informații „credibile” despre execuțiile talibanilor

„Am dori să îi avem pe sportivi aici, însă, din păcate nu este posibil acest lucru. Cu toate acestea, spiritul lor va fi prezent pe stadionul olimpic” a mai spus președintele Comitetului Paralimpic Internațional. 

Opening Ceremony - Olympics: Day 0
Delegația Afganistanului la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Sursă foto: Getty Images

Preluarea puterii de către forțele talibane în Afganistan este văzută ca o amenințare la adresa ambițiilor sportive ale națiunii, iar femeile sportive se tem că vor fi pedepsite pentru că vor încerca să concureze în cadrul competițiilor.

Citește și: Avertismentul ONU: Modul în care talibanii vor trata femeile va fi o „linie roşie”

Într-o declarație adresată CNN Sport săptămâna trecută, IPC a transmis că „susține practicarea sportului ca fiind un drept fundamental al omului”.

„Fiecare persoană ar trebui să aibă posibilitatea de a practica ce sport dorește și nimeni nu ar trebui discriminat din cauza dizabilității, sexului, preferințelor sexuale, rasei sau religiei”, prevede declarația Comitetului Paralimpic Internațional.

Echipa paralimpică de refugiați

Printre cele 162 de delegații care vor participa la ceremonia de deschidere și vor concura în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Tokyo se numără și delegația paralimpică a refugiaților, care este formată din șase sportivi, o femeie și cinci bărbați.

IPC a transmis că acest grup „reprezintă cei peste 82 de milioane de oameni din întreaga lume care au fost obligați să fugă din calea războiului, persecuțiilor și nenumăratelor abuzuri ale drepturilor omului”. Aproximativ 12 milioane de refugiați din întreaga lume trăiesc cu un handicap, a mai punctat Comitetul Paralimpic Internațional.

Înainte de startul Jocurilor Paralimpice, vedeta echipei de fotbal Bayern München, Alphonso Davies, a transmis echipei de refugiați că aceștia „sunt o inspirație”.

„Nu toată lumea înțelege călătoria pe care ați făcut-o”, a scris Davies pe twitter, el însuși fiind refugiat înainte ca familia sa să se mute în Canada. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat despre sport este puterea sa de a schimba viețile. Sunteți cu toții modele de urmat acum prin puterea de a-i inspira pe ceilalți. Ceea ce sunteți pe cale să faceți la Tokyo va schimba viața oamenilor, iar mulți tineri se vor hotărî să practice un sport datorită vouă", a declarat Alphonso Davies, care a mai spus: „V-am citit poveștile și am aflat despre călătoriile prin care ați trecut cu toții. Sunteți cea mai curajoasă echipă sportivă din lume".

Citește și: Angelina Jolie și-a făcut cont pe Instagram pentru a apăra drepturile femeilor din Afganistan. „Ca cetățean american, îmi este rușine”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri