Dezastrul „Kursk” made in China? Ciudatul accident al submarinului chinez prins în propria capcană. Toți membrii echipajului au murit

Data actualizării: Data publicării:
Submarin nuclear chinezesc
Submarin nuclear din dotarea forțelor navale chineze, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Pe rețelele sociale au apărut informații - încă neconfirmate oficial de Beijing - legate de un accident petrecut în Strâmtoarea Taiwan la bordul unui submarin chinezesc cu propulsie nucleară, în urma căruia toți membrii echipajului și-au pierdut viața. Primele informații despre acest dezastru naval au apărut în luna august, pe diverse platforme sociale din China și preluate în presa din Taiwan. Guvernul chinez a refuzat până acum să facă public un anunț, în care să confirme ori să infirme accidentul.

Se presupune că submarinul a fost prins într-o plasă antisubmarin montată chiar de către chinezi pentru a bloca traficul submarinelor americane sau britanice în zonă. Incidentul a fost imediat urmat de un dezastru: cumva, submarinul s-a „depresurizat” iar sistemul de asigurare a vieții (care furnizează oxigen) s-a defectat.

Toți cei 55 de membri ai echipajului - 22 de ofițeri - inclusiv comandantul submarinului -, 7 cadeți, 9 maiștri militari și 17 marinari - au murit.

Dezastrul naval s-ar fi petrecut în luna august 2023, în timpul unor manevre militare organizate de flota chineză în zona Strâmtorii Taiwan. Cu două luni înainte, în aceeași zonă avusese loc un incident în care o navă militară a Chinei a fost pe punctul de a se ciocni cu un distrugător al SUA.

H.I. Sutton, un expert naval britanic, specializat în monitorizarea și analizarea informațiilor provenite din surse deschise (OSINT - „Open Source Intelligence”) a precizat că este vorba despre un submarin de atac din clasa „Shang”, model 093-417. Submarinul are propulsie nucleară.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Expertul naval britanic a citat un material publicată în premieră la finele lunii august de un canal media chinezesc care cita, la rândul său, „un raport prezentat lui Xi Jinping și Comisiei Militare Centrale”.

Conform acestui raport, „la ora 8:12 a.m. pe 21 august, 417 (indicativul submarinului n.r.) se afla în imersie în timp ce îndeplinea o misiune de supraveghere conform sarcinilor primite”.

Submarinul a agățat o plasă antisubmarin, incident ce a provocat „depresurizarea cabinei”. O furtună izbucnită pe mare a întârziat trimiterea echipelor de salvare.

După 6 ore de eforturi ale echipelor de salvare, submarinul a fost readus la suprafață dar „la bordul navei nu mai exista deloc oxigen”, iar toți membrii echipajului erau morți.

Conform Institutului pentru Studii Strategice de la Londra, China deține șase submarine nucleare de atac din clasa „Shang”.

Publicația The Times citează un raport al serviciilor militare de informații britanice, care ar fi identificat clar despre ce submarin nuclear chinezesc e vorba (indicativ 093-417) și care ar fi suferit o „defecțiune catastrofală” care a dus la „otrăvirea” întregului echipaj.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri