Galerie Foto Dezastrul secolului în Hawaii. 93 de oameni au murit, iar autoritățile încă încearcă să găsească sute de dispăruți

Data actualizării: Data publicării:
insula Maui distrusă de incendii în Hawaii
Costul reconstrucției în Maui a fost estimat la 5,5 miliarde de dolari, conform Centrului pentru Dezastre în Pacific și FEMA. Foto: Profimedia Images

93 de oameni au fost confirmați morți ca urmare a incendiului devastator din Hawaii, foc care a distrus complet orașul istoric Lahaina și a fost calificat drept cel mai grav incendiu din SUA din ultimul secol, scrie BBC. Situația este cu atât mai gravă cu cât autoritățile americane spun că bilanțul este doar provizoriu și că numărul victimelor ar putea să crească semnificativ în zilele următoare.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, a avertizat că bilanțul ar putea să crească în zilele următoare, în condițiile în care autoritățile specializate se străduiesc să identifice victimele. Sute de oameni rămân dați dispăruți, în timp ce alte sute au umplut adăposturile din toată insula Maui.

„Este o zi imposibilă. Incendiul este, cu siguranță, cel mai grav dezastru natural cu care s-a confruntat Hawaii până acum.

Nu putem decât să așteptăm și să-i sprijinim pe cei care au supraviețuit. Ne concentrăm acum să-i readucem împreună pe oameni acolo unde putem și să le oferim cazare și servicii sanitare. Apoi vom începe reconstrucția”, a spus guvernatorul Green.

Deși incendiile sunt sub control, acum, eforturile de a le stinge complet continuă în mai multe zone ale insulei, inclusiv în jurul Lahaina, orașul devastat.

Autoritățile încă încearcă să găsească sute de oameni

Autoritățile și-au concentrat eforturile pe căutările în zonele de coastă ale insulei, folosindu-se de câini special antrenați pentru a găsi oameni sau pentru a le găsi cadavrele de sub dărâmături. Până acum, au reușit să acopere doar 3% din aria de căutare, a spus șeful poliției din Maui, John Pelletier.

„Trebuie să facem teste rapide de ADN pentru a-i identifica. Fiecare dintre acești 89 de oameni au fost, inițial, neidentificați. Pentru moment, nu avem măsura adevărată a acestui dezastru”, a spus el.

Jeremy Greenberg, oficial de rang înalt la Agenția Federală de Gestionare a Situațiilor de Urgență (FEMA), a declarat pentru BBC că se fac eforturi adiționale pentru a-i găsi și salva pe oamenii afectați de dezastru. „Prioritatea noastră absolută numărul unu este siguranța supraviețuitorilor”, a spus el.

Greenberg a adăugat că deși numărul dispăruților este aproape de 1.000, mulți dintre ei ar putea să fie în siguranță dar fără posibilitate de contact dintr-un număr mare de motive.

O întreagă insulă, distrusă de incendii

La adăpostul de urgență din Complexul Memorial al Războiului din Maui, sâmbătă, sute de oameni evacuați din zone de risc au continuat să se adune pentru a primi mâncare, obiecte esențiale și ajutoare medicale de la voluntari. Keapo Bissen, una dintre voluntarele de la adăpost, a spus că lista dispăruților se schimbă de la oră la oră în condițiile în care tot mai multe familii se reunesc acolo. „Am avut o grămadă de reuniuni grozave în această parcare. Asta a fost singura noastră lumină în această perioadă”, a spus ea.

Se crede că peste 2.000 de clădiri au fost avariate sau distruse de când au izbucnit incendiile. Majoritatea sunt din zona Lahaina.

Drumul principal spre Lahaina, autostrada Honoapiilani, a fost redeschis pentru scurt timp pentru rezidenți, dar a fost apoi închis din nou la scurt timp. Sute de locuitori au stat în coadă pe autostradă, sperând să li se permită accesul.

O altă rută, autostrada Kahekili, este încă deschisă, dar localnicii spun că e mult prea periculos să încerci să ajungi în Lahaina folosind-o.

Costul reconstrucției în Maui a fost estimat la 5,5 miliarde de dolari, conform Centrului pentru Dezastre în Pacific și FEMA.

Pilotul de elicopter Richard Olsten, care a zburat deasupra insulei, a declarat că până și majoritatea bărcilor din port erau arse și parțial scufundate.

„Clădirile istorice, biserica, clădirea misionarilor și altele, toate sunt distruse.

Principala zonă turistică unde se aflau toate magazinele și restaurantele, strada istorică principală, totul a fost ars din temelii”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri