Diaconescu, după declarația lui Zelenski: Nu sunt elemente concrete privind escaladarea războiului, care să pună în pericol România

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Nu sunt elemente concrete în legătură cu escaladarea războiului, care să pună în pericol România și Polonia, a declarat la Digi24 fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, care a comentat declarația făcută în urmă cu o zi de Volodimir Zelenski. Diaconescu a explicat că președintele ucrainean a făcut aceste afirmații pentru păstrarea atenției opiniei publice internaționale, dar a subliniat că tocmai faptul că ucrainenii au reușit să elimine crucișătorul rus din Marea Neagră arată că ajutorul primit de Ucraina este semnificativ și eficient.

 

"Indiferent de perfomanța militară a ucraienilor, trebuie să observăm că Federația Rusă investește foarte serios în Marea Neagră, ceea ce reprezintă pentru noi un factor de preocupare extrem de serios, pentru că atunci când discutăm de Insula Șerpilor sau de prezența navelor militare rusești trebuie făcută o precizare - majoritatea lor, ele se află în zona de suveranitate limitată a României, deci din acest punct de vedere avem o situație oarecum excepțională în ce privește această prezență ofensivă, împotriva Ucrainei, dar care nu poate fi neglijată din perspectiva securității României. Faptul că Ucraina a avut resursa militară pentru a elimina această navă arată că ajutorul primit e semnificativ și eficient.

Afirmațiile președintelui Volodimir Zeleneski sunt preocupante, dar precizez că nu sunt elemente concrete în legătură cu această escaladare a războiului, care ar pune în pericol România și Polonia. 

Zelelenski e de înțeles, se află într-un moment foarte complicat și păstrarea atenției opiniei publice internaționale e importantă pentru războiul din Ucraina. Dar, nici românii, nici polonezii nu trebuie să scoată această declarație din contextul în care a fost făcută.

În termeni de capacitate, Rusia e o putere nucleară, dar ideea că Ucraina trebuie să fie în continuare sprijinită pentru că, odată ce s-ar produce - nu se va întâmpla, discutăm teroretic - înfrângerea Ucrainei, pericolul s-ar apropia de zona euroatlantică, dar evoluțiile militare din zonă, cele strategice, dialogul - chiar dacă nu e la vedere -  fac imposibilă o astfel de dezvoltare.

Pentru președintele Zelenski, în interesul Ucrainei, ajutorul substanțial ar fi implicarea NATO, dar acest lucru nu se va întâmpla. După părerea mea, determinarea poporului ucrainean alături de ajutorul militar extraordinar pe care statele membre NATO l-au transmis Ucrainei și presiunea asupra economiei Rusiei vor genera un rezultat mai ales în privința încetării violenței", a explicat la Digi24 fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut un nou apel, miercuri, la peste o lună și jumătate de la începutul invaziei rusești în Ucraina, pentru ca țările occidentale să trimite ajutoare militare țării pe care o conduce. Zelenski spune că dacă Ucraina va cădea, Rusia va găsi noi ținte pentru agresiune în Polonia, Moldova, România și țările baltice - "Înarmați Ucraina acum pentru a apăra libertatea", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj în limba engleză. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri