Diplomații europeni fug din Haiti. Țara se scufundă în anarhie, în timp ce grupările criminale asediază capitala

Data publicării:
Jimmy „Barbecue” Cherizier, liderul unei dintre cele mai puternice bande criminale din Haiti
Bandele criminale controlează acum 80% din capitala statului Haiti și amenință că vor răsturna guvernul. Captură foto: X (Twitter)

Ministerul german de externe a anunţat, duminică, plecarea ambasadorului său în Haiti, împreună cu alţi reprezentanţi ai Uniunii Europene, în timp ce capitala haitiană, Port-au-Prince, se scufundă în violenţe provocate de grupările criminale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Din cauza situaţiei de securitate foarte tensionate din Haiti, ambasadorul Germaniei şi reprezentantul permanent la Port-au-Prince au plecat astăzi în Republica Dominicană împreună cu reprezentanţi ai delegaţiei UE”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, adăugând că diplomaţii vor lucra din Republica Dominicană „până la o noi ordine”.

Găștile de criminali necruțători au pus stăpânire pe capitala statului Haiti, îi răpesc, jefuiesc și torturează pe localnici și se bat între ele pentru controlul cartierelor devastate de luptele armate care au izolat portul internațional de restul țării.

Bandele armate controlează aproximativ 80% din Port-au-Prince și sunt pregătite să cucerească și restul capitalei și să răstoarne guvernul. Începând de acum două săptămâni, Port-au-Prince a fost ținta unui val de atacuri foarte coordonate ale bandelor armate care au incendiat secții de poliție și au eliberat mii de deținuți din închisori.

Guvernul din Haiti, condus de prim-ministrul Ariel Henry, a declarat, duminică, stare de urgență, după ce mii de deținuți au evadat din cea mai mare închisoare din țară.

„Am ales să ne croim singuri destinul. Bătălia pe care o purtăm nu va răsturna doar guvernul lui Ariel. Este o bătălie care va schimba tot sistemul”, a declarat pentru presa locală Jimmy „Barbecue” Cherizier, un fost ofițer de poliție care acum este liderul unei bande de stradă foarte puternice și care vrea să pară un fel de haiduc în ochii poporului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri