Directorul FBI a propus Comitetului de Securitate Internă un "briefing clasificat" privind Tik-Tok. "Sunt extrem de îngrijorat"

Data actualizării: Data publicării:
Christopher Asher Wray
Directorul FBI Christopher Asher Wray. Foto: Profimedia Images

Directorul Biroului Federal de Investigații, Christopher Wray, a readus în discuție, miercuri, în fața membrilor Comitetului pentru Securitate Internă a Camerei influența masivă pe care platforma chinezească Tik-Tok o are asupra utilizatorilor. „Sunt extrem de îngrijorat” de influența Chinei prin TikTok asupra utilizatorilor din SUA", a spus Wray care și-a exprimat totodată îndoiala privind protecția datelor pentru cei care folosesc platforma.

Christopher Wray, directorul Biroului Federal de Investigații a făcut mai multe declarații dure, miercuri, în fața membrilor Comitetului pentru Securitate Internă a Camerei, într-o audiere care a avut drept temă amenințările la nivel mondial.

”Avem preocupări de securitate naţională cel puţin din partea FBI în legătură cu TikTok” a spus Wray.

"Aceste îngrijorări includ posibilitatea ca guvernul chinez să-l folosească (n.r. Tik-Tok) pentru a controla colectarea de date pentru milioane de utilizatori. Sau controlul asupra algoritmului de recomandare, care ar putea fi folosit pentru operaţiuni de influenţă, dacă ar alege să facă acest lucru. Sau pentru a controla software-ul de pe milioane de dispozitive, ceea ce i-ar oferi posibilitatea de a compromite din punct de vedere tehnic dispozitivele personale”, a spus Christopher Wray.

Nu este prima dată când oficialii guvernamentali își exprimă îndoielile asupra protecției datelor utilizatorilor care sunt înregistrați pe platforma Tik-Tok, deținută de China. Reprezentanții companiei chineze au susținut cu alte ocazii că nu stochează datele utilizatorilor din SUA în China, unde legea permite guvernului să forțeze companiile să predea informații interne.

Despre acest lucru, Wray a spus la audierea de miercuri că legislaţia din China este ”un motiv suficient pentru a fi extrem de îngrijorat”.

Și rapoartele de la Forbes au pus la îndoială securitatea informațiilor utilizatorilor din SUA la TikTok.

Au existat acuzații potrivit cărora compania-mamă a lui TikTok, ByteDance, plănuia să folosească aplicația pentru a monitoriza detaliile specifice ale locației anumitor cetățeni americani, citând materiale pe care le-a examinat, însă TikTok a negat că ar fi urmărit vreodată anumiți cetățeni americani cu locațiile lor specifice și a condamnat Forbes pentru publicarea acuzațiilor.

Directorul FBI a sugerat membrilor Comitetului pentru Securitate Internă că orice detalii despre acţiunile TikTok ar trebui să fie discutate într-un briefing clasificat.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri