Disidentul bielorus Roman Protasevici, arestat după ce Belarusul a deturnat un avion, a fost condamnat la opt ani de închisoare

Data publicării:
Roman Protasevici cu mâinile ridicate
Roman Protasevici a fost scos cu forța dintr-un zbor Ryanair, după ce acesta a fost deturnat de regimul Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Disidentul bielorus Roman Protasevici, care a fost arestat după ce regimul Lukașenko a deturnat zborul Ryanair la bordul căruia se afla, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru „incitare la răzvrătire publică”, relatează BBC.

Roman Protasevici a fost arestat în mai 2021, după ce avionul la bordul căruia se afla a fost deturnat de autoritățile de la Minsk în timp ce își făcea traseul prin spațiul aerian bielorus.

Joi, curtea regională de la Minsk l-a anunțat vinovat de „infracțiuni” pe vremea când lucra ca jurnalist la o publicație de opoziție din Belarus. Protasevici urmează să fi încarcerat într-o colonie penală, conform agenției bieloruse de stat, Belta.

Printre acuzațiile care i s-au adus disidentului s-au numărat „organizarea de rebeliune în masă”, „conducerea unei grupări extremiste” și „complot pentru preluarea puterii”.

Belarusul a deturnat un avion pentru a-l aresta pe Protasevici

Protasevici se afla într-un avion cu destinația Lituania, venind din Grecia, în mai 2021, când autoritățile de control de trafic aerian din Belarus au cerut căpitanului să aterizeze la Minsk, susținând că există „o amenințare cu bombă”.

După deturnarea zborului Ryanair, oficialii regimului Lukașenko l-au scos pe Protasevici din avion și l-au arestat împreună cu iubita acestuia rusoaică, Sofia Sapega.

Arestările celor doi au provocat indignare pe scena internațională și au dus la noi sancțiuni impuse de Uniunea Europeană dictatorului Lukașenko.

Sofia Sapega a fost condamnată la șase ani de închisoare în mai 2022, fiind acuzată de „incitare la ură socială”.

Până în noiembrie 2020, Protasevici a lucrat ca jurnalist la canalul Nexta pe aplicația de mesagerie Telegram. Nexta a fost fondată de un alt disident, Stepan Putilo, care a fost și el condamnat, în absență, la 20 de ani închisoare. Putilo se află, în prezent, în exil în Polonia.

Nexta și Nexta Live au fost canalele folosite pentru a mobiliza mișcarea masivă de protest împotriva lui Lukașenko din vara lui 2020. Atunci, dictatorul bielorus a fraudat, din nou, în mod grosolan alegerile prezidențiale pentru a rămâne la putere.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri