Video Dispută între China și Filipine din cauza unei „bariere plutitoare” instalate de Beijing în Marea Chinei de Sud

Data publicării:
barca de pescuit filipineza
O „barieră plutitoare” instalată de Beijing în Marea Chinei de Sud împiedică ambarcațiunile filipineze să intre și să pescuiască în zonă. Foto: Profimedia

O „barieră plutitoare” instalată de Beijing în Marea Chinei de Sud împiedică ambarcațiunile filipineze să intre și să pescuiască în zonă, a anunțat Manila, care a adăugat că va lua „toate măsurile adecvate” pentru a o înlătura, relatează Reuters.

Filipinele au distribuit duminică imagini cu bariera plutitoare care blochează accesul navelor de pescuit în Scarborough Shoal, cu nave chineze de Pază de coastă în apropiere, și a spus că va proteja drepturile pescarilor săi.

„Condamnăm instalarea de bariere plutitoare de către paza de coastă chineză”, a spus consilierul pentru securitate națională Eduardo Año într-un comunicat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Plasarea de către Republica Populară Chineză a unei bariere încalcă drepturile tradiționale de pescuit ale pescarilor noștri”, a adăugat el.

Ministerul filipinez de Externe a declarat de asemenea că barierele reprezintă o încălcare a dreptului internațional și că Filipinele „vor lua toate măsurile adecvate pentru a proteja suveranitatea țării și mijloacele de trai ale pescarilor”.

Ambasada Chinei din Manila nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

China revendică 90% din Marea Chinei de Sud, suprapunându-se cu zonele economice exclusive din Vietnam, Malaezia, Brunei, Indonezia și Filipine. Beijingul a pus mâna pe Scarborough Shoal în 2012 și a forțat pescarii din Filipine să meargă mai departe pentru a pescui.

Paza de coastă din Filipine și Biroul de pescuit au descoperit bariera plutitoare, estimată la 300 de metri lungime, în timpul unei patrule de rutină, vineri.

„Trebuie să fim foarte atenți (să nu comitem) vreun pas greșit diplomatic”, a spus Comandorul Jay Tarriela, purtător de cuvânt al Pazei de Coastă.
Tarriela a spus că, potrivit pescarilor filipinezi, Paza de coastă chineză instalează de obicei astfel de bariere atunci când monitorizează un număr mare de pescari din zonă, apoi le îndepărtează.

Pe de altă parte, Paza de coastă a Chinei a luat „măsurile necesare” pentru a bloca și alunga o navă filipineză într-o zonă disputată a Mării Chinei de Sud, a anunțat luni Ministerul chinez de Externe.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri