Doi luptători americani Navy SEAL dați dispăruți în timpul unei misiuni în largul Somaliei sunt considerați morți

Data publicării:
US Navy SEAL team members navigate the surf off the cost of Coronado during a maritime operations training exercise.
Trupe Navy SEAL. Sursa foto: Profimedia Images

Cei doi luptători Navy SEAL dispăruți în largul Somaliei pe 11 ianuarie, în timpul unei misiuni împotriva rebelilor Houti, sunt considerați morți, a anunțat Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), după o misiune de căutare de 10 zile.

"Regretăm să anunțăm că, după o căutare de 10 zile, cei doi luptători Navy SEAL dispăruți nu au fost găsiți și statutul lor a fost schimbat la decedați", a anunțat CENTCOM.

Echipe de salvare din SUA, Japonia și Spania au verificat o suprafață de aproximativ 35.000 de kilometri pătrați pentru a-i găsi pe cei doi.

Luptătorii urcau la bordul unui vas în căutare de arme iraniene ascunse, iar unul dintre ei a căzut în apă din cauza valurilor de aproape 3 metri. Al doilea luptător a sărit după el, potrivit protocolului, informează CNN.

Statele Unite mențin o mică prezență militară în Somalia, axată pe amenințările grupului de militanți al-Shabaab, o organizație extremistă care a realizat atacuri împotriva guvernului somalez. SUA consideră al-Shabaab o organizație teroristă. 

Forţele navale americane au anunţat pe 16 ianuarie că pe 11 ianuarie au scufundat un velier fără pavilion care transporta ilegal "ajutor letal" dinspre Iran pentru aprovizionarea rebelilor houthi în Yemen, în cadrul unei misiuni în Marea Arabiei în care au dispărut cei doi militari americani.

Armele aflate la bordul velierului, unde au fost de asemenea găsite componente avansate pentru rachete balistice şi rachete de croazieră de producţie iraniană, au fost confiscate, aceasta fiind prima confiscare a unor echipamente militare destinate rebelilor houthi de când aceştia au început să atace în noiembrie navele comerciale.

Rebelii houthi au ameninţat că orice navă aflată în zonă şi a cărei destinaţie este Israelul poate fi o ţintă a lor, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza, scrie Agerpres.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri