Donald Trump, furios după ce i s-a interzis să posteze pe rețelele sociale dovezile strânse de procurori împotriva lui

Data actualizării: Data publicării:
donald trump gros-plan
Procurorul special Jack Smith avertizase vineri judecătorul cu privire la o postare pe reţelele de socializare a lui Trump în care republicanul ameninţa, într-un text scris cu majuscule: "DACĂ VENIŢI DUPĂ MINE, VIN DUPĂ VOI!". Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

O judecătoare i-a interzis lui Donald Trump să publice pe reţelele de socializare dovezile strânse de procuratură împotriva sa, care fac referire la intenţiile fostului președinte de a anula rezultatul alegerilor din 2020 şi la instigările acestuia care au dus la asaltul asupra Capitoliului, transmite EFE, preluat de Agerpres.

Judecătoarea Tanya Chutkan a aprobat cererea formulată de procurorul Jack Smith, care a cerut un ordin de confidenţialitate după ce republicanul a făcut mai multe postări pe reţelele de socializare despre procesul său judiciar, considerate de procurorul special drept o posibilă încercare din partea lui Trump de intimidare a martorilor.

"Inculpatul şi avocaţii săi nu vor dezvălui probele nici unei persoane sau entităţi care nu fac parte din apărarea sa sau care nu pot fi martori posibili", a scris judecătorul într-un document judiciar.

Chutkan a subliniat că tot materialul pe care acuzarea îl furnizează în timpul procesului va fi supus unui "ordin de protecţie", iar echipa Trump îl va putea folosi doar pentru a-şi pregăti apărarea.

Procurorul special avertizase vineri judecătorul cu privire la o postare pe reţelele de socializare a lui Trump în care republicanul ameninţa, într-un text scris cu majuscule: "DACĂ VENIŢI DUPĂ MINE, VIN DUPĂ VOI!".

Pentru Smith, acest lucru arată că există posibilitatea ca fostul preşedinte "să înceapă să publice detalii" ale cazului pe reţelele de socializare, dăunând procesului judiciar şi afectând imparţialitatea juriului, care ar trebui să se ocupe doar de probele care i-au fost prezentate în cursul procesului.

Din acest motiv, el a solicitat un ordin de confidenţialitate, lucru obişnuit în alte procese din Washington D.C., care permite inculpatului să consulte probele împotriva sa pentru a-şi pregăti apărarea, dar împiedică "diseminarea şi utilizarea necorespunzătoare a acestora".

"O astfel de restricţie este deosebit de importantă în acest caz deoarece inculpatul a emis anterior declaraţii publice pe reţelele de socializare cu privire la martori, judecători, avocaţi şi alţii", a argumentat el.

Judecătoarea Tanya Chutkan le-a dat termen până luni, la ora 17:00, membrilor echipei de avocaţi ai lui Trump, pentru a trimite instanţei răspunsul la cererea procurorului special.

Trump însuşi s-a apărat sâmbătă şi a exclus orice fel de presiune, susţinând că se adresează oponenţilor săi politici şi nu martorilor sau anchetatorilor.

Într-o declaraţie publicată sâmbătă dimineaţa de echipa sa de campanie, Donald Trump a susţinut că mesajul său aparent ameninţător se încadrează în limitele "exprimării politice libere" şi este chiar un "exemplu perfect".

În opinia sa, cuvintele sale s-au dorit a fi mai ales "un răspuns la cei care sunt republicani doar cu numele" sau "la cei care iubesc China".

Câteva ore mai târziu, în Carolina de Sud, fostul preşedinte în vârstă de 77 de ani a promis că va face curăţenie la Departamentul de Justiţie al SUA, "azi total corupt", înainte de a-l califica drept nebun pe procurorul special Smith.

"Dacă vă uitaţi la faţa lui, vă veţi spune că tipul ăsta este bolnav", a declarat Donald Trump.

În cazul în care va fi reales, Trump a promis că îşi va numi propriul procuror special pentru a pedepsi "toate actele necinstite, inclusiv mită... care intră în buzunarele familiei mafiote Biden".

Casa Albă a transmis că Departamentul de Justiţie funcţionează independent şi că echipa preşedintelui Biden nu este implicată în cazurile judiciale împotriva lui Donald Trump, care spune că este victima unei "vânătoare de vrăjitoare".

Trump s-a prezentat joi la tribunalul federal din Washington D.C., unde a pledat nevinovat pentru cele patru capete de acuzare formulate împotriva lui pentru că a încercat să schimbe în favoarea sa rezultatul alegerilor din 2020 în care a pierdut în faţa democratului Joe Biden şi a instigat la atacul asupra Capitoliului.

Este a treia acuzaţie penală împotriva fostului preşedinte, acuzat la New York pentru mituirea actriţei de filme pentru adulţi Stormy Daniels şi la Miami pentru că, la finalul mandatului, a sustras documente secrete.

Însă procedurile judiciare împotriva sa nu i-au afectat popularitatea, Trump rămânând marele favorit la alegerile primare ale republicanilor pentru desemnarea candidatului partidului la preşedinţie înaintea alegerilor din 2024, în care aspiră să lupte din nou cu Biden.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri