Donald Tusk a semnat acordul de coaliție cu partenerii săi din opoziție: „Când mă uit la voi, mă faceţi să mă gândesc la The Avengers”

Data publicării:
liderii opoziției poloneze inclusiv Donald Tusk cu acordul de coaliție în mâini
Liderii opoziției poloneze vor forma o coaliție de guvernare după victoria în alegeri. Foto: Profimedia Images

Partidele de opoziție din Polonia au anunțat, vineri, că au semnat acordul oficial pentru o coaliție de guvernare și că sunt pregătite să-și asume responsabilitatea guvernării într-un guvern condus de Donald Tusk.

„Vrem cu adevărat ca polonezii şi polonezele care au votat cu atâta speranţă să poată vedea că, de-acum, suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilitatea ţării noastre în anii care vin”, a declarat liderul opoziţiei proruropene, Donald Tusk, al cărui partid a obținut locul doi în alegeri și care va forma, cu alte două partide, noua coaliție de guvernare.

Donald Tusk, liderul Platformei Civice, a vorbit alături de ceilalți lideri de partide cu care va forma noul guvern.

„Când mă uit la voi, mă faceţi să mă gândesc la Avengers, cu superputerile lor”, a spus, în glumă, Robert Biedron, unul dintre liderii coaliției, referindu-se la faimoasele personaje din seria de benzi desenate Marvel.

Tabăra consevatoare, aflată la putere, a obţinut cel mai mare numnăr de voturi în alegerile legislative din octombrie, însă nu are suficiente voturi să formeze guvernul. Platforma Civică s-a clasat a doua, însă alianţa partidelor de opoziție a obţinut o majoritate de 248 dintre cele 460 de mandate ale camerei inferioare a Parlamentului Poloniei.

Liderii alianţei i-au cerut împreună preşedintelui Andrzej Duda să-l nominalizeze pe Donald Tusk premier. Duda a decis, însă, să încredinţeze misiunea de a forma un guvern aliaţilor săi populişti şi antieuropeni din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), în ciuda faptului că aceștia nu au o majoritate.

Donald Tusk l-a acuzat pe Andrzej Duda că „trage de timp” desemnându-l pe Mateusz Morawiecki. El aprecia, luni, că această decizie prezidenţială „nu va schimba nimic”, sugerând că până la urmă va ajunge şeful guvernului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri